Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a declarat luni ca bursele pentru studenti vor creste cu 10%, in conditiile in care acestia au solicitat o majorare de 100% si au amenintat, in caz contrar, cu proteste la inceputul lunii octombrie, informeaza NewsIn.

"Conform ultimelor negocieri cu reprezentantii studentilor, procentul de majorare a burselor studentesti este de 10%, de la 1 ianuarie. Dialogurile insa continua", a declarat ministrul educatiei, el fiind prezent la deschiderea anului universitar de la Universitatea Agronomica din Iasi.

Referindu-se la universitatile agronomice din tara, Adomnitei a subliniat ca acestea trebuie sa impiedice exodul de profesionisti in strainatate, in conditiile in care 40% din populatie traieste in mediul rural.
Printul Dimitrie Sturdza, care este si presedintele Universitatii Agronomice din Iasi, a precizat ca un om de afaceri elvetian a pus la dispozitie un fond de 100.000 euro pentru studentii cu o situatie financiara precara si care fac perfomanta in timpul facultatii.

"Fondul va fi impartit in cantitati egale, intre Universitatea Agronomica si Universitatea de Medicina si Farmacie (ambele din Iasi, n.r.). Fondurile sunt destinate studentilor merituosi care provin din medii defavorizate si care fac performanta", a mentionat printul Dimitrie Sturdza.

Presedintele Universitatii Agronomice a mai spus in discursul sau ca provocarea secolului XXI va fi asigurarea hranei, in timp ce in precedentul secol provocarile au fost de ordin energetic, respectiv gazul si petrolul.

"Va trebui sa se puna accent foarte mare pe dezvoltarea bioeconomiei, iar din datele pe care le am la dispozitie, Romania are terenuri agricole care ar putea sa hraneasca o tara cu 80 milioane de locuitori. Dar eu raman mirat ca noi importam carne de porc in proportie de 80%, iar carne de pasare in proportie de 33%", a subliniat printul Dimitrie Sturdza.

Prezenta ministrului educatiei la deschiderea anului universitar a surprins atat conducerea institutiei de invatamant superior cat si pe studenti, el anuntand ca va fi prezent la Iasi doar pe 1 octombrie. Miercuri, ministrul educatiei va deschide oficial anul universitar in Aula Bibliotecii Centrale Universitare, la eveniment urmand a participa rectorii universitari din Iasi, autoritati locale, parlamentari cat si studenti.

Studentii au cerut Ministerului Educatiei, la 22 septembrie, dublarea burselor si pentru rezolvarea problemei locurilor in camine si a decontarii transportului, urmand sa intre in greva daca revendicarile nu vor fi solutionate.

"Weekend-ul trecut am avut o intalnire cu toti liderii studentilor din tara, inclusiv cu cei de la Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, si am punctat trei probleme majore ale studentilor, care trebuie rezolvate urgent, altfel vom face greva si vom iesi in strada. Vom face tot ce se poate pentru se mari cu 100% cuantumul burselor si pentru a se rezolva celelalte probleme, legate de repartizarea locurilor in camine si de modul in care se deconteaza transportul in comun", a precizat presedintele Uninunii Studentilor din Romania (USR), George Paduraru, intr-o declaratie acordata NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.