Biroul Permanent al Senatului a decis marti constituirea unei comisii de ancheta care vizeaza activitatea Institutului Cultural Roman, a declarat chestorul Senatului Ioan Chelaru

Comisia are drept scop investigarea activitatii Institutului, in perioada 2005 – 2008, precum si eficienta cheltuirii sumelor de bani repartizate acestuia de la bugetul de stat, in aceeasi perioada.

Alte investigatii

De asemenea, conducerea Senatului a decis marti infiintarea unei comisii de ancheta pentru investigarea modului in care au fost efectuate taieri ilegale de paduri . Aceasta comisie a fost constituita pe baza studiilor efectuate de Regia Autonoma Romsilva, potrivit carora s-au taiat ilegal aproximativ 30.000 de hectare de padure.

In sedinta de miercuri a Senatului urmeaza sa se stabileasca prin vot componenta celor doua comisii.

Anchetarea ICR – un plan mai vechi

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, pe 18 august, ca la inceputul sesiunii parlamentare se va constitui o comisie de ancheta a modului in care ICR cheltuieste banii publici, demers justificat de faptul ca bugetul acestei institutii este votat de Parlament.

"Va fi o comisie de ancheta, Biroul Permanent a fost de acord, cand vom incepe sesiunea va fi un un proiect de hotarare la care sa participe comisia de cultura si cea pentru politica externa", a afirmat presedintele Senatului, care a subliniat ca se doreste aflarea unor amanunte privind cheltuirea bugetului Institutului Cultural Roman, buget aprobat de Parlament. "E dreptul nostru. In ceea ce priveste reprezentarea picturii romanesti in strainatate, calitatea nu este problema mea, sunt destule institutii in Romania care se pot pronunta", a mai adaugat Vacaroiu.

Nicolae Vacaroiu a solicitat, pe 4 august, Comisiei de cultura a Senatului sa demareze o ancheta privind activitatea ICR, din cauza expozitiei organizate la New York de Institut. De asemenea, PRM a solicitat declansarea unei noi anchete a Curtii de Conturi cu privire la cheltuirea banilor publici de catre Institutul Cultural Roman.

Presedintele ICR, Horia Roman Patapievici, numit de catre presedintie, a raspuns acuzatiilor aduse. "Subliniem, in acelasi timp, ca nu avem nicio obiectie in fata unei eventuale anchete, parlamentare sau de orice alt fel. Ceea ce ne revolta e confectionarea in stilul unor vremuri apuse de asa-zise 'motivatii legale', cu scopul precis de a da consistenta institutionala unor penibile acuzatii nascute din ura si resentiment", a precizat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.