Deputatul PRM Aurel Ioan Rus a contestat procesul intentat de CNSAS privind colaborarea sa cu fosta Securitate, motivand ca in Parlament se discuta interzicerea verificarii preotilor, el invocand si neconstitutionalitatea Ordonantei CNSAS, potrivit NewsIn.
Contestatia lui Aurel Ioan Rus vine dupa ce Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a cerut instantei sa ateste colaborarea acestuia cu securitatea in calitatea sa de deputat, nu in cea de preot.

De asemenea, PRM-istul Ioan Rus a invocat neconstitutionalitatea intregii ordonante CNSAS, pentru ca aceasta ar intra in contradictie cu mai multe articole din legea fundamentala.

Aceasta este cea de a treia oara cand se invoca neconstitutionalitatea ordonantei CNSAS sau a unui articol din ea, Tribunalul trimitand la Curtea Constitutionala, din acelasi motiv, dosarul lui Dan Voiculescu impotriva CNSAS. A treia persoana care a invocat aceasta exceptie este un judecator din Macin, Adrian Domniteanu, care a invocat la Tribunalul Constanta neconstitutionalitatea articolelor 11 si 13 din ordonanta CNSAS.

Urmatorul termen al procesului CNSAS impotriva deputatului si preotului Ioan Rus va avea loc, pe 20 octombrie, la Tribunalul Bucuresti.

Preotii vor putea fi verificati de CNSAS la cererea sefilor cultelor religioase din care fac parte, a decis, pe 17 septembrie, Comisia jurdica a Senatului, care a revenit asupra unei hotarari anterioare prin care prelatii erau eliminati din categoria persoanelor supuse controlului Consiliului.

Acesta nu este, insa, singurul proces pe numele deputatului PRM.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au finalizat, pe 11 martie, urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata a lui Ioan Aurel Rus, deputat in Parlamentul Romaniei, pentru constituire de grup infractional, racolare, indrumare sau calauzire a uneia sau mai multor persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei, precum si organizarea acestor activitati; complicitate la fals privind identitatea si fals material in inscrisuri oficiale, toate in forma continuata.

Potrivit DIICOT, Ioan Aurel Rus s-ar fi folosit de calitatea sa de demnitar pentru a transporta, calauzi si indruma ilegal prin frontiera de stat a Romaniei, in cursul anilor 2003 si 2004, doua persoane, in realizarea acestei activitati infractionale inculpatul falsificand si vizand o serie de documente. Procesul in acest caz are loc la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.