Presedintele Ion Iliescu se poate lauda fara indoiala ca fiind cel mai prolific sef al statului din istoria post-decembrista a Romaniei daca este sa ne luam dupa acordarea de decoratii. De-a lungul celor trei mandate, Iliescu a decorat pe cine i-a tecut prin cap, chiar daca resectivele persoane s-au remarcat prin "servicii exceptionale aduse statului si poporului roman" sau nu, dupa cum prevede Legea nr.29/2000, privind sistemul national de decoratii.

Cu aproape o luna inaintea terminarii mandatului prezidential, presedintele Ion Iliescu profita de timpul placut pe care il petrece la Cotroceni pentru a arunca in stanga si-n dreapta cu decoratii. Si nu face acest lucru pentru ca s-ar plictisi in Palatul Prezidential sau din prea multa marinimie, ci pentru ca vrea sa fie prietenul tuturor celor care dintr-un motiv sau altul nu prea l-au avut la inima. In context electoral si avand in vedere implicarea sefului statului trup si suflet in campania electorala a partidului de guvernamant, Iliescu a profitat ieri de ocazie pentru a decora un potpuriu de personaje, care, dupa parerea lui Iliescu, au avut merite deosebite in domeniile in care activeaza. Printre ei, oameni care la un moment dat au avut conexiuni mai mult sau mai putin nepotrivite cu PSD.

Este inca o dovoda flagranta pe care Iliescu nu o va recunoaste, in stilul care l-a consacrat, ca Administratia Prezidentiala este implicata in campania electorala. Si aceasta in ciuda faptului ca Iliescu sustine sus si tare, de la alegerile locale incoace sau de cand se ocupa cu propaganda pro-PSD, ca statutul sau de candidat pe listele partidului de la putere pentru Senat nu va "impieta" asupra sarcinilor prezidentiale. Dar, avand in vedere faptul ca pana acum au fost deja implicate in campania PSD pentru alegerile generale Armata, Curtea Constitutionala si o parte a Bisericii, implicarea Presedintiei nu poate surprinde pe prea multa lume.

Recompensa pentru un prieten

Presedintele Ion Iliescu a avut ieri o zi plina. Nu a stat sa solutioneze petitiile oamenilor care stau gramada pe site-ul Presedintiei, ci s-a indeletnicit cu decorarea mai multor indivizi. Primul care s-a facut ieri la Cotroceni cavaler prin bunavointa iliesciana: fostul senator PDSR si apoi PSD, fostul ministru de Justitie, actualul judecator la Curtea Constitutionala, fost, actual si probabil viitor apropiat al presedintelui Iliescu, l-am numit aici pe acelasi Petre Ninosu. Acesta a fost recompensat pentru "contributia remarcabila la dezvoltarea si afirmarea gandirii juridice romanesti, pentru atasamentul fata de valorile democratice, recum si in considerarea prodigioasei sale activitati". Pentru toate aceste calitati, Ninosu, care a fost numit judecator la Curtea Constitutionala tot la recomandarea prietenului sau presedintele, a primit Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de Cavaler. Iliescu a tinut mortis sa remarce pe langa virtutile sus mentionae contributia tovarasului sau la elaborarea Constitutiei din 1991 si a setului de acte normative care au legiferat viata societatii romanesti de dupa 1989.

Medalie pentru presedintele CENTROCOOP

Printre norocosii care se vor lauda cu o decoratie in piept de acum inainte, nu putea sa nu ne sara in ochi numitul Nicolae Gavrila, resedintele CENTROCOOP si candidat de baza al PSD pe listele din judetul Alba. Coalitia pentru un Parlament Curat l-a pus pe lista neagra a dalmatienilor care aspira la un scaun caldut in Legislativ si care nu trebuie votati. "Traseist politic" scrie in dreptul numelui sau. A trecut prin doua partide pana a ajuns la PSD: PSDR si ApR. Cu toate acestea, Gavrila ocupa locul 2 la Senat pe lista din Alba. Acesta fiind probabil si momentul de glorie al vietii sale profesionale. Faptul ca a ajuns atat de sus pe o lista PSD, fara sa fie cunoscut ca baron. In rest, ca presedinte CENTROCOOP, nu se remarca prin nimic. Doar CENTROCOOP se remarca prin faptul ca a cumparat actiuni de la SOV Invest, societatea care a administrat dezastrul FNI. Pe langa presedintele Centrocoop, a fost decorata ieri si Georgeta Patrichi, colega cu Gavrila, adica manager general la acelasi loc de munca.

Actorul, dirijorul si activistul PSD

Lotul de decorati din dragostea lui Iliescu pentru o astfel de indeletnicire a fost completat de Dumitru Danga, presedintele Asociatiei Nationale a Cooperatiilor Mestesugaresti, dar si de George Cojocaru, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti si director general al Romexpo. Acesta din urma are o afinitate speciala, se pare, pentru colegul de alianta pre-electorala al partidului de la putere, respectiv PUR. Iata ce spunea omul care are nevoie de o relatie speciala cu presedintele pentru a accede la toate deplasarile in domeniul afacerilor pe care Iliescu le face despre umanisti: "Salutam initiativa PUR(...) ne-am dori cu siguranta ca mai multe forte politice sa se implice in sprijinul IMM-urilor". Pe langa acestia trei, Iliescu i-a decorat si pe Adrian Morar, presedinte Credit COOP si pe Dumitru Popa, presedinte Federal COOP, Bihor. A treia transa a decoratilor a cuprins doi activisti PSD si un compozitor de slagare de dinainte de 1989, i-am numit aici pe Madalin Voicu si actorul Mircea Albulescu, pe de o parte, si pe Temistocle Popa, pe de alta parte.

Magistrati problema, facuti eroi

De-a lungul celor 10 ani de mandate prezidentiale si cu precadere in ultimul, Iliescu s-a remarcat ca un mare iubitor al decoratiilor. A avut intotdeauna in sacul fara fund al decoratiilor, cate un ordin, o medalie sau o cruce, pentru cine se nimerea sau avea nevoie de consolare. Obstinatia cu care s-a grabit sa arunce cu decoratii in cine a poftit i-a adus nu de putine ori critici din partea Opozitiei. Un caz care l-a consemnat pe presedinte in analele istoriei decoratiilor a fost cel al recompensarii unor procurori si judecatori mai mult decat controversati. Iliescu a fost cel care a semnat un decret prin care i-a decorat cu "Meritul judiciar" pe procurorii implicati in anchetele din cazurile "Armaghedon 2" si "Tarau". Vicepresedintele democrat acuza atunci gustul presedintelui pentru decoratii, calificand gestul lui Iliescu drept o "greseala". "Procurorii de tip stalinist ar trebui inlaturati, nu medaliati", declara Emil Boc. Acesta a cerut revocarea decretului cu pricina, insa in zadar. Procurorii au ramas bine-mersi eroi medaliati.

Cavalerul rosu Bulucea

Tot la capitolul gafelor pentru care Iliescu ar merita o medalie se numara decorarea fostului activist PCR, Vasile Bulucea (si fost primar al Craiovei) cu Meritul National in grad de Cavaler. Supranumit "Primarul rosu", Bulucea a fost acuzat ca, in noaptea de 21 decembrie 1989 a coordonat operatiunea "Nufarul", de spalare a sangelui care acoperise strazile Bucurestiului. Un alt caz rasunator de decorari ale unor oameni care au adus deservicii tarii in locul "serviciilor exceptionale aduse poporului" cerute de lege a fost cel in care au fost recompensati cu medalii comisarii timisoreni care nu au rezolvat cazurile unor ziaristi agresati. In speta cel al gazetarului Ino Ardelean. Chestorul Dorel Andras, de pilda, care este seful IPJ Timis, a primit, prin decret prezidential, decoratia Virtutea Militara in grad de ofiter pentru "servicii deosebite aduse in conceperea, organizarea si exercitarea apararii ordinii publice in Romania". Ca un detaliu foarte important, aceasta distinctie nu se acorda decat militarilor romani actioneaza in zone de conflict armat. Decoratia a fost acordata prin decret prezidential, dupa ce anterior premierul Adrian Nastase ameninta ca ii va demite pe sefii IPJ care nu au rezolvat cazurile de ziaristi agresati. De mentionat ca "Virtutea Militara" este una dintre cele mai importante decoratii. Daca distinctia era cu un grad mai mare, Andras trebuia decorat de insusi seful statului.

Nastase, posesorul celui mai mare ordin

Daca cineva se gandeste ca actualii oameni de frunte ai PSD au scapat nedecorati se insala. La inceputul lunii decembrie din anul de gratie 2003, profitand de sarbatorirea Zilei Nationale, Iliescu a dat cu medalii, ordine si merite in Nastase, Vacaroiu, Petre Roman si multe alte VIP-uri politice. Premierului Adrian Nastase i-a fost conferit cel mai important ordin pe care il poate primi vreodata un cetatean roman. Gestul lui Iliescu a dorit sa recompenseze si sa recunoasca meritele lui Nastase legate de invitatia de aderare la NATO. Pe de alta parte, senatorii Petre Roman si Nicolae Vacaroiu au primit "Steaua Romaniei" pentru un motiv bine intemeiat, in speta pentru "indelungata activitate politica si parlamentara". Pentru a impaca si minoritatile cu aceeasi ocazie, Iliescu l-a decorat si pe senatorul UDMR Attila Verestoy, care acum se afla pe lista neagra a Coalitiei pentru un Parlament Curat.

Zeci de decoratii la mana lui Iliescu

Cancelaria Ordinelor pune la dispozitia presedintelui nenumarate tipuri de ordine, merite si cruci pe care sa le foloseasca atunci cand ii vine ideea sa decoreze pe cineva. La capitolul Decoratii nationale sunt adunate trei tipuri de ordine, doua medalii si o cruce nationala numai bune de oferit. Urmeaza decoratiile comemorative cu patru tipuri de alte ordine, cruci si medalii, decoratiile militare de pace (8 tipuri de medalii, ordine si cruci), decoratiile civile pe domenii de activitate, cele mai dragi lui Iliescu, cu nu mai putin de 28 de tipuri de medalii. Sirul decoratiilor este completat de cel al semnelor onorifice, care sunt si ele de patru feluri.

In atentia presedintelui

Legea nr. 29/2000, privind sitemul national de decoratii stipuleaza faptul ca acestea sunt conferite "cetatenilor romani pentru serviciile exceptionale aduse statului si poporului roman, pentru acte de eroism savarsite in serviciul militar si pentru merite deosebite in activitate". Pe cale de consecinta, Iliescu ar fi trebuit sa stie ca nu trebuie sa faca un hobby din a da cu mana larga tuturor celor pe care ii cunoaste decoratii. Un alt amanunt important al legii pe care Iliescu il neglijeaza este acela ca presedintele Romaniei "poate sa confere decoratii din proprie initiativa, in proportie de 1% din numarul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasa a fiecarei decoratii, cu exceptia gradelor de Mare Ofiter, Mare Cruce si Colan".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.