Senatul - Camera decizionala - a adoptat ieri cererea de reexaminare formulata de seful statului asupra proiectului de modificare a Legii privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, insa nu a acceptat principala recomandare a presedintelui, ca organizarea activitatilor Curtii sa se faca exclusiv prin lege, si nu prin regulament propriu.

"Plenul Curtii de Conturi se substituie Parlamentului" a fost avertismentul lui Basescu ignorat de senatori. In contextul in care institutia a capatat atributii de legiferare, in fruntea ei ar putea ajunge chiar un specialist in facerea normelor, Nicolae Vacaroiu, spun surse parlamentare.

Prin modificarile aduse Legii, conditiile pentru a fi numit consilier de conturi au devenit mai lejere, insa la fel de lejera a devenit si cercetarea penala sau trimiterea in judecata a unor membri ai Curtii de Conturi.

Senatorii au stabilit ca autoritatea de audit a Curtii de Conturi este condusa un presedinte si doi vicepresedinti numiti de Parlament, dintre consilierii de conturi si, la propunerea sefului statului, au introdus in textul de lege atributiile specifice ale acestora, care in textul initial trimis la promulgare nu erau prevazute expres. In acelasi raport de reexaminare se stabileste ca membrii Curtii de Conturi nu pot face parte dintr-un partid politic, nu pot fi administratori ai unor societati comerciale sau civile si nici nu au dreptul sa deruleze activitati de comert direct sau prin intermediul unor persoane interpuse.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.