Politicienii, de la premier la sefi de partide si primari, au participa la ceremonii de deschidere a anului scolar, prilej de a face noi promisiuni si de a se arata ingrijorati de soarta invatamantului romanesc, relateaza NewsIn.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a luat parte astazi la ceremonia de deschidere a anului scolar din comuna ilfoveana Gruia, prilej de a anunta ca programul prin care elevii claselor a IX-a si a X-a primesc cate un calculator, care va demara in toamna acestui an, va fi extins pentru tot invatamantul preuniversitar. Tariceanu s-a aratat interesat si de soarta elevilor olimpici, asigurand ca va discuta cu ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, pentru gasirea unei formule mai bune de premiere a acestora astfel incat sa fie mai motivati sa participe la competitii. "Voi discuta cu ministrul Adomnitei sa facem o forma mai buna de premiere a elevilor care obtin rezultate deosebite la olimpiadele scolare, o forma de premiere mai consistenta, astfel incat sa stimuleze cat mai mult elevii sa intre in aceste competitii", a declarat premierul.

Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a deschis, astazi, anul scolar la Iasi, unde, timp de cateva minute, le-a povestit elevilor de clasa I din comuna Erbiceni despre Amiaza Imparat si fetele lui, iar la final le-a daruit carti cu povesti. Ministrul a mai participat si la festivitatea de deschidere a anului scolar de la Colegiul "Mihai Eminescu", din municipiul Iasi. "Cati dintre voi vor sa se faca primari sau sa ocupe orice alta functie reprezentativa? Pentru aceasta exista o conditie fundamentala, aceea de a invata pentru voi insiva", a spus ministrul in discursul sau, idee pe care a insistat in toate alocutiunile pe care le-a avut la cele sase unitati de invatamant unde a participat la festivitati, toate unitati recent renovate si dotate cu laboratoare de informatica sau cu microbuze pentru elevi.

Adomnitei a mai precizat si ca programul "Cornul si laptele" nu este responsabilitatea Ministerului Educatiei si a amintit despre proiectul autoritatii privind dotarea cu calculatoare desktop a elevilor de clasa a IX-a si a a X-a.

Presedintele PD-L Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, a folosit prilejul primei zile la scoala a fiicelor sale pentru a adresa cateva cuvinte elevilor. Boc si-a insotit luni fiicele Patricia si Cezara la deschiderea anului scolar 2008-2009, care a avut loc in clasele elevilor, deoarece la ora aceea ploua la Cluj-Napoca. Boc le-a vorbit colegilor de clasa ai fiicei sale. "Principala voastra preocupare trebuie sa fie cartea si munca pentru a putea deveni ceea ce vreti sa fiti in viata. Puteti sa va jucati, dar dupa ce va faceti temele pe care vi le da doamna educatoare", i-a indemnat edilul-sef al Clujului pe elevi, dupa care a vizitat si clasa I, unde, de asemenea, a sfatuit copiii sa invete si sa fie cuminti.

Emil Boc a precizat conducerii scolii ca Primaria Cluj-Napoca a investit 14 milioane de lei in infrastuctura unitatilor de invatamant din municipiu si va asigura si fondurile necesare pentru acordarea tichetelor cadou. Dupa ceremonia de la Scoala nr. 10, Emil Boc a insotit-o pe fiica sa Cezara la deschiderea anului scolar de la Liceul Teoretic "Gheorghe Sincai", unde aceasta invata, in clasa a VI-a. Primarul Emil Boc a fost insotit luni de sotia sa Oana si de presedintele PD-L Cluj, deputatul Daniel Buda.

Un alt lider al PD-L, Theodor Stolojan, a fost prezent luni la Scoala nr. 55 din Capitala, prilej cu care a vorbit despre necesitatea deschiderii unui cont educational. "Vrem pentru fiecare copil, sigur, n-o sa putem incepe cu toti odata, macar cu cei care se nasc, incep sa se nasca, sa le deschidem un cont educational in care statul, parintii, donatori, sa poata sa constituie fonduri", a precizat el.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a ales sa participe la deschiderea noului an scolar alaturi de elevii Scolii generale nr. 310, din sectorul 6, care a fost reparata pe banii Bancii Europene de Investitii (BEI), dar mai are nevoie de o sala sport. Oprescu a promis ca licitatiile pentru lucrarile necesare, fiind vorba de 102 de scoli incluse in programul de reabilitare cu fonduri BEI, vor avea loc saptamana viitoare. "Nimeni nu vrea sa liciteze, pentru ca scolile astea nu seamana nici cu bordurile, nici cu asfaltul. Sper sa gasesc constructori destepti, care sa-si vada de treaba", a spus edilul-sef al Capitalei.

Primarul sectorului 1 Andrei Chiliman a participat la festivitatile organizate la Colegiul National "I.L. Caragiale" si la Scoala generala nr. 3, in vreme ce edilul din sectorul 2, Neculai Ontanu, a avut programat un veritabil turneu in dimineata primei zile de scoala, cu popasuri in Colegiul National "Emil Racovita", Scoala nr. 56 "Jose Marti", Scoala nr. 307 si Colegiul Bilingv "George Cosbuc".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.