Ministrul liberal Adrian Iorgulescu, a declarat joi ca cei 2.500 de euro nu reprezinta o taxa, ci doar o contributie benevola a candidatilor, iar el personal stie sigur ca va participa in alegeri, desi inca se gandeste daca va da vreun ban la partid sau nu.

"S-a vorbit despre o taxa, nu e vorba de nicio taxa, taxa poate sa puna statul, taxa la partid nu exista. Era vorba despre o eventuala contributie a candidatilor pentru a se strange o suma cu care la nivel central sa se faca o campanie la un anumit nivel de competenta", a afirmat Iorgulescu, citat de NewsIn. "A existat o discutie de principiu in Biroul Permanent. Nu am primit niciun SMS din partea Biroului Permanent sau a Secretariatului General in legatura cu achitarea unei asemenea sume", a sustinut el.

"Este o suma din care urmeaza sa se achite obligatiile partidului la nivel central. Exista maine un BPC, o Delegatie Permanenta si se vor clarifica toate aceste aspecte. Este o participare benevola, voluntara, nu e obligatorie. Daca eu vreau sa o dau, o dau, daca nu, nu ma poate obliga nimeni sa o dau si o sa reflectez daca e cazul sa o dau sau nu", a marturisit liderul liberal.

Iorgulescu a insistat ca discutia despre contributie a fost de principiu, astfel ca nu este vorba despre "o decizie care sa aiba urmari imediate". "Personal, nu am fost intrebat de nimeni. Voi candida, nu am dat acesti bani si ma gandesc daca am sa-i dau sau nu". "A existat o discutie in BPC referitor la modul in care se va realiza o suma necesara in vederea derularii la nivel central al campaniei. Atat si nimic mai mult", a insistat el.

In schimb, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat ca este firesc ca partidul sa solicite o anumita suma celor care candideaza, iar contributia este "benevola, dar obligatorie".

"Este o stacheta pentru toata lumea", a afirmat Dan Radu Rusanu. "Este o suma pe care trebuie sa o suporte fiecare candidat pentru campania centrala a partidului. Amintidu-i-se declaratia lui Adrian Iorgulescu, ca este vorba despre o contributie benevola, Rusanu a raspuns "Fiecare va contribui, benevol, dar obligatoriu!"

"Nu nu am primit SMS-ul. Am fost in vacanta. Am aflat astazi de acest lucru. Este o chestie normala. Mi se pare corecta si este bine ca este la vedere, pentru ca partidul la sediul central trebuie sa aiba un fond de campanie la care trebuie sa contribuie toti candidatii", a afirmat Rusanu, care a explicat ca acest mod este mai corect decat sa se ascunda "pe sub masa" ca nimeni nu da bani. "Tineti minte colegul Oltean de la PD-L care a strans niste sume acolo (in Bistrita - n.r.)", a mai comentat liderul PNL.

Seful de campanie al PNL, Dan Motreanu, a declarat miercuri, pentru NewsIn, ca, potrivit deciziei Delegatiei Permanente a partidului, fiecare candidat trebuie sa contribuie cu suma de 2.500 de euro la bugetul de campanie, reamintidu-li-se acest fapt prin SMS-uri.

Dan Motreanu a precizat ca, prin decizia ultimei Delegatiei Permanente, pentru a se putea constitui bugetul national de campanie al partidului, fiecare candidat trebuie sa contribuie cu 2.500 de euro. Seful campaniei PNL a explicat ca banii vor fi folositi in doua directii - pe de o parte pentru depozitul ce trebuie depus la AEP, conform legii, drept garantie, in valoare de aproximativ 600 de euro, si pe de alta parte pentru campania nationala (machete, aparitii in presa centrala etc).

Motreanu a adaugat ca, avand in vedere ca termenul pana la care candidatii trebuie sa dea banii la partid este de 1 septembrie, pentru a se putea demara pregatirile pentru campania la nivel national, se trimit SMS-uri celor care trebuie sa aduca sumele. El a explicat ca SMS-urile pe teme de campanie reprezinta o practica obisnuita in PNL si a precizat ca el insusi a trimis un mesaj candidatilor, in urma cu cateva zile, prin care le reamintea decizia Delegatiei Permanente. Secretarul general al PNL a mentionat ca miercuri, colegul sau, coordonatorul politic al campaniei, Bogdan Olteanu, a revenit cu un nou mesaj, prin care le preciza candidatilor ca cei care nu vor plati pana la termenul stabilit, nu vor mai intra in cursa.

Potrivit lui Motreanu, PNL va face o campanie descentralizata. El a subliniat, pe de alta parte, ca PSD cere 15.000 de euro fiecarui candidat, iar PD-L 10.000 de euro pe candidat. In opinia secretarului general al PNL, decizia Delegatiei Permanente a fost luata in ideea de a arata capacitatea financiara a candidatilor de a strange fonduri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.