Reuniunea anuala a diplomatiei romane va avea loc in perioada 2-3 septembrie sub deviza "O economie in expansiune, o diplomatie dinamica" si isi propune realizarea unui bilant obiectiv al activitatii Ministerului de Externe, anunta un comunicat al institutiei.

Reuniunea de anul acesta are ca obiectiv "identificarea celor mai bune oportunitati si modalitati de promovare a economiei romanesti la nivel mondial, pentru a valorifica cresterea economica interna din ultimii ani si pentru a sustine expansiunea capitalului autohton", se arata in comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Actualul ministru de externe, Lazar Comanescu, este de formatie economist si a anuntat inca de la inceputul madatului ca vrea sa impuna politicii externe romane si o astfel de latura pragmatica intregii activitatii a ministerului pe care il conduce.

Astfel, in acest an MAE se va axa pe subiecte si teme concrete, evenimentul avand rolul de a sustine obiectivul prioritar al politicii externe a Romaniei privind sustinerea dezvoltarii economice a tarii noastre.
In programul conferintei sunt prevazute un numar de sase sesiuni plenare si patru ateliere de lucru. Numarul de participati la lucrarile conferintei va fi de peste 400 de persoane.

In cadrul panelurilor de lucru vor fi abordate teme precum modul in care trebuie sa raspunda diplomatia la provocarile economice globale actuale; diplomatia energetica; promovarea produselor romanesti pe pietele straine; pozitionarea Romaniei in fluxurile investitionale internationale; Strategia de la Lisabona; rolul diplomatiei publice si al diplomatiei culturale in gestionarea provocarilor la nivel mondial si in derularea dialogului politic.

De asemenea, vor fi grupuri de lucru dedicate comunitatii romanesti din mediul economic european, activitatii consulare si directiilor de actiune impuse de viitoarea aderare la spatiul Schengen. La discutiile din cadrul sesiunilor vor participa reprezentanti ai sectorului guvernamental si neguvernamental, inclusiv ai mediului de afaceri, fiind invitati reprezentati ai Administratiei Prezidentiale, Guvernului Romaniei, Parlamentului Romaniei.

La eveniment vor participa reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, mediului academic, ai societatii civile, precum si invitati din strainatate.

Ministerul Afacerilor Externe organizeaza anual Reuniunea Diplomatiei Romane, care ofera cadrul realizarii unui bilant obiectiv al activitatii Ministerului Afacerilor Externe din ultimul an, analizarii provocarilor carora Romania trebuie sa le faca fata in viitor, precum si stabilirii principalelor directii de actiune ale activitatii Ministerului Afacerilor Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.