Camera superioara a Parlamentului a adoptat o hotarare prin care cere extinderea cercetarii penale si pentru Theodor Stolojan, Gheorghe Seculici, Elena Udrea si Dorin Cocos.
Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si actualul ministru al Muncii, Paul Pacuraru, vor putea fi urmariti penal. Asta dupa ce Senatul a decis ieri prin vot secret sa avizeze favorabil cererile DNA in acest sens. Cu 83 de voturi pentru, 36 contra si 79 de voturi pentru, 40 contra, senatorii au dat, in sesiune extraordinara, unda verde pentru Parchet si DNA sa continue cercetarea penala in dosarele Electrica Sud si Hidroelectrica, ce il au drept subiect pe Codrut Seres (PC), care este acuzat de fapte (spionaj, tradare si subminarea economiei nationale) pe care le-ar fi comis pe vremea cand era ministru in guvernul Tariceanu I.

Totodata, cu 75 de voturi pentru si 44 contra s-a acceptat si cercetarea penala in dosarul ministrului Paul Pacuraru (PNL), care este acuzat de luare si dare de mita.

La sedinta de ieri a Senatului s-a inregistrat o prezenta-record: 121 de senatori din 135. „Niciodata nu am fost asa de multi“, ne-a declarat unul dintre membrii conducerii acestei Camere, Mihai Unghianu (PRM).

In urma votului de ieri, Codrut Seres si Paul Pacuraru nu mai beneficiaza de imunitatea conferita ministrilor/fostilor ministri care sunt si parlamentari. Dosarele pentru care procurorii au cerut acceptul inceperii sau continuarii cercetarii penale vor putea fi lucrate de acum incolo fara nici o restrictie. Procurorii au acum doua solutii: fie decid trimiterea in judecata, fie dau NUP la fiecare dosar in parte.
Votul de ieri a mai vizat si alte persoane. In hotararile Senatului aferente celor trei scrutine s-a mai inserat si cererea ca „procurorii sa inceapa cercetarea penala a tuturor persoanelor implicate“. Este vorba despre PD-L-istii Theodor Stolojan, Adriean Videanu si Gheorghe Seculici (in dosarele lui Seres), respectiv Elena Udrea si Dorin Cocos in dosarul lui Paul Pacuraru. PD-L a incercat timid si prin senatorul Constantin Gheorghe (ex-PC) sa elimine din textul hotararilor respectiva prevedere, sustinand ca este vorba despre o ingerinta a Legislativului in problemele justitiei.

Autorul propunerii, Doru Ioan Taracila (PSD), sustinut de UDMR si de PNL, a aratat, prin principiul simetriei, si a exemplificat, prin dreptul Curtii Constitutionale de a obliga Parlamentul sa modifice o lege neconstitutionala, ca si Legislativul are acest drept in raport cu justitia. Tot in hotararea Senatului s-a solicitat procurorilor sa rezolve dosarele „in timp rezonabil“, iar in documentul privind dosarul lui Pacuraru s-a recomandat sefului statului sa nu-l suspende din functie decat in eventualitatea in care DNA va trimite dosarul in instanta.

Cei doi senatori vizati in dosarele procurorilor au pledat nevinovat. Daca Seres le-a cerut colegilor sai sa voteze in cunostinta de cauza, pentru a nu fi nevoit sa-si demonstreze nevinovatia, in schimb, Pacuraru a fost ferm si a cerut sa se voteze conform cererii DNA. In discursul sau, Seres a promovat teza ca dosarul sau este „fabricat politic pentru ca face parte dintr-un partid care i se opune presedintelui Basescu“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.