In timp ce in zona Banatului sinistratii sint amenintati de epidemia de rujeola care se extinde pe zi ce trece, fostii si actualii responsabili din Sanatate se acuza reciproc de incompetenta.

Miile de cadavre de animale, gunoaiele din curti, balegarul si latrinele aflate sub ape au creat un cosmar sanitar in Timis. Din aceasta cauza este studiata posibilitatea instituirii unei carantine pe o perioada mai lunga de timp, mai ales ca Ministerul Sanatatii avertizeaza ca pot izbucni epidemii de holera, febra tifoida, hepatita, dizenterie sau antrax. "Este o zona in care abia acum 45 de ani s-au tratat ultimele cazuri de malarie. Sint oameni care au fost bolnavi la vremea respectiva. Poate ca ar trebui sa scoatem toti oamenii si animalele pentru a putea arunca substante mult mai puternice", a declarat ieri prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu. "Noi ne temem cel mai mult de un virus care provoaca meningo-encefalita. Teoretic orice epidemie poate sa izbucneasca in zonele acestea.

Trebuie facuta dezinsectie cit mai bine", a completat Melania Arion, sefa Serviciului de Supraveghere a Sanatatii Publice din cadrul Directiei Sanitare Timis. In paralel cu gestionarea pericolului epidemiologic, autoritatile din Timis cauta inca o solutie pentru a scoate apa din zonele inundate. Ieri, in Serbia s-a deplasat o delegatie pentru a obtine acordul autoritatilor sirbe in vederea saparii unei noi brese in malul Timisului. Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis si reprezentantii Directiei Sanitare au controlat ieri taberele de sinistrati si au propus masuri stricte de igiena pentru a reduce riscul izbucnirii epidemiilor. Oamenilor li se interzice sa mai consume apa neimbuteliata si alimente perisabile mai vechi de 24 de ore.

Brinzan il acuza pe Cinteza

Chiar in judetele afectate de inundatii, epidemia de rujeola, boala care poate genera complicatii grave la copii, se exinde. Conform directorului Directiei de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, dr. Rodica Costinea, din ianuarie 2005 pina in prezent, in judetele din vestul tarii au fost confirmate 99 de cazuri de rujeola. Fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan, sustine ca Mircea Cinteza a actionat cu incompetenta, motiv pentru care campania de vaccinare antirujeolica nu se poate derula. "Cele 1.600 de doze de vaccin antirujeolic aflate acum in stoc nu ajung nici pentru a vaccina copiii dintr-un singur oras, iar epidemia a cuprins deja 5 judete. Faptul ca acum, in plina epidemie de rujeola, MS nu are cantitatea de vaccin necesara este cauzat exclusiv de indolenta ministerului care nu s-a ocupat la timp de achizitiile care se impuneau", a mai declarat ieri Branzan.

Cinteza da vina pe Brinzan

Actuala conducere a ministerului isi acuza insa predecesorii pentru epidemia de rujeola. "Epidemia din zona Aradului a pornit de la copii rromi nevaccinati. Numarul cazurilor a crescut treptat in perioada octombrie-noiembrie 2004 si a atins cote epidemice", ne-au declarat oficialii MS, care afirma ca epidemia a fost prevestita de un studiu realizat in 2001-2002, ale carui rezultate nu au fost utilizate pentru elaborarea unei strategii de prevenire de conducerea MS din acea perioada.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.