Invadarea Cehoslovaciei de catre URSS a fost un moment de rascruce si pentru demararea unui amplu proces de reforma si inzestrare a armatei Romaniei la vremea respectiva.
Ceausescu a decis ca trebuie sa dispuna de o industrie de armament capabila sa produca tehnica militara in asa fel incat sa nu mai fie dependent de livrarile rusilor.

In vara anului 1968 s-a hotarat si infiintarea primului Centru de Operatiuni Psihologice din armata romana. Semnalul a fost dat de o telegrama trimisa de atasatul militar roman de la Praga. Ofiterul informa Bucurestiul ca a gasit pe strazile din Praga un manifest in limba romana lansat de sovieticii care declansasera o ampla operatiune de propaganda. Potrivit unor informatii neoficiale, rusii aveau in vara anului 1968 un plan care includea si o invazie a Romaniei cu sprijin al bulgarilor. Acesta a fost motivul pentru care Kremlinul a pregatit in cadrul operatiunilor de propaganda si fluturasi in limba romana. Ei au fost aruncati involuntar deasupra capitalei Cehoslovaciei. Reactia lui Ceausescu a fost rapida, el ordonand conducatorilor armatei sa infiinteze o sectie de propaganda care sa poata reactiona in cazul unor operatiuni de acest gen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.