Adrian Nastase ar trebui sa urmeze gestul lui Miron Mitrea si sa demisioneze din Parlament. Asta este decizia care rezulta dintr-o ancheta Cotidianul printre liderii PSD.
Colegii de partid ai lui Adrian Nastase ar fi luat alta decizie dupa sedinta de miercuri a Parlamentului, care a votat pentru ca fostul premier sa nu fie anchetat de procurorii DNA. Aceasta este concluzia unui sondaj printre liderii PSD din toata tara, care au raspuns la intrebarea „Ce ati face daca ati fi in locul lui Adrian Nastase?“. Fie ca e vorba de primari sau de parlamentari, fie ca e vorba de lideri din teritoriu sau de la centru, majoritatea celor chestionati de Cotidianul spun ca Nastase ar trebui sa demisioneze din Parlament si sa se puna astfel la dispozitia justitiei.

Camera Deputatilor a refuzat miercuri avizarea urmaririi penale a deputatilor PSD fosti ministri Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Acesta din urma a anuntat ca va demisiona din Parlament din cauza respingerii cererii DNA si le-a multumit colegilor care au votat in favoarea solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie.

Adrian Nastase a refuzat dupa votul de miercuri sa faca vreo declaratie presei si a scris in aceeasi zi pe blogul personal ca votul dat in Parlament reprezinta „o solutie politica data unui dosar politic“.

Dupa votul de miercuri din Parlament, DNA a transmis ca nu mai poate lucra la dosarele Mitrea si Nastase. „Din acest moment, respectivele dosare sunt blocate, anchetele sunt oprite, din cauza ca nu sunt intrunite conditiile legale pentru continuarea lor“, a afirmat, citat de NewsIn, purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan.

Alin Teodorescu, deputat de Braila: „Eu ca persoana mi-as fi dat demisia. Fiecare face insa ce vrea“.

Vasile Puscas, deputat de Cluj: „Este o optiune individuala, nu te poti pune intr-o asemenea situatie. Eu, daca m-as fi aflat in aceasta situatie, as face tot ceea ce e posibil sa functioneze statul de drept“.

Adrian Pop, deputat de Bihor: „Eu salut decizia domnului Mitrea, dar domnul Nastase e cel mai in masura sa judece“.

Radu Moldovan, deputat de Bistrita-Nasaud: „Eu cred ca Parlamentul ar trebui sa aiba alte atributii decat sa judece un dosar. Pentru imaginea Parlamentului ceea ce s-a intamplat ieri nu e deloc bine, dar modul in care a fost instrumentat dosarul a condus la asa ceva“.

Mircea Dusa, deputat de Brasov: „Este o intrebare grea. Pentru clarificarea situatiei, ar fi cel mai bine ca dosarul sa mearga in justitie. Eu pana la urma, decat sa fiu plimbat toata ziua prin presa, as lasa justitia sa-si faca treaba“.

Vasile Nicula, deputat de Hunedoara: „Ar fi fost cel mai simplu ca domnia sa sa demisioneze, sa-si clarifice situatia in instanta, daca justitia nu era influentata politic. Cum insa la noi justitia actioneaza la cheie...“.

Pavel Todoran, deputat de Mures: „Pentru imaginea publica, o demisie ar fi benefica. Eu, daca as fi in locul domnului Nastase si as sti ca am argumente si ca nu pot fi agatat, mi-as da demisia“.

Vasile Dancu, deputat de Cluj: „Este o decizie personala, dar eu cred ca Parlamentul nu ar fi trebuit sa fie pus in aceasta postura, de a decide prin vot asupra unei chestiuni legate de justitie. Daca ar fi fost dupa mine, eu mi-as fi dat demisia“.

Constantin Nicolescu, presedinte PSD Arges: „Eu cand am avut de luat decizii pentru mine si despre mine, am fost un tip hotarat, dar nu pot sa comentez atitudinea lui Adrian Nastase. Daca ma intrebati daca era mai avantajos pentru partid ca el sa-si dea demisia, atunci va spun «da, domne», trebuia sa faca pasul asta. Il apreciez in continuare pe domnul Nastase ca om politic, dar asteptam sa ia decizia asta mai demult, nu cred ca trebuia sa se ajunga aici“.

Lia Olguta Vasilescu, deputat de Dolj: „Domnul Nastase este suficient de matur politic incat sa stie care e cea mai buna decizie pentru dumnealui“.

Bogdan Niculescu Duvaz, deputat de Tulcea: „Eu subscriu la comentariul lui Miron Mitrea. Miron Mitrea a facut o demonstratie care cred ca e mai utila decat ce consider eu“.

Serban Nicolae, senator de Ialomita: „Pentru partid ar fi fost mai bine sa-si dea demisia, pentru ca acum se conserva ideea ca politicienii se apara unii pe altii. (...) Daca as fi fost deputat, as fi votat pentru inceperea urmaririi penale“.

Mircea Geoana, presedintele PSD: „Sunt oameni suficient de experimentati, maturi si vaccinati pentru a lua o decizie in functie de interesul si de modul in care vad aceasta situatie. Le recomand sa se gandeasca la interesul lor politic si la interesul general al partidului. Nu pot sa nu plec de la fond. Sunt dosare politice, manipulate politic si toata frenezia din jurul lor are o puternica incarcatura politica“.

Ilie Sarbu, senator de Timis: „Da, as demisiona in locul lui Nastase. S-ar fi curmat in momentul ala toate speculatiile. Desi suntem convinsi ca sunt dosare politice... Dar, pentru el, s-ar fi simplificat toata situatia, s-ar fi curmat toate interpretarile, speculatiile, suspiciunile. Normal e sa te duci in justitie si sa rezolvi acolo toate problemele“.

Dan Tudorache, viceprimar sector 1: „Eu as fi demisionat in locul lui Nastase. In mod evident. Ce as avea de pierdut? Doua luni de deputatie? Ma rog, acuma fiecare face ce vrea, dar eu cred ca Miron Mitrea a facut o miscare buna, ca imagine, pentru ca a demisionat“.

Cristian Sorin Dumitrescu, deputat de Vrancea: „Nu sunt in locul lor, intrebati-l pe Nastase de ce nu demisioneaza! Eu nu am mintea lor si nici nu am facut ce au facut ei“.

Ion Bivolaru, deputat de Neamt: „Daca as fi fost in locul lor as fi demisionat. Situatia lor este complicata, iar votul de ieri ne-a gasit nepregatiti. Nu stiu ce contin exact dosarele. Ni s-a cerut o aprobare in «blind», noi am vazut doar copertile dosarelor si ni s-a cerut sa ne dam cu parerea. Nu inteleg de ce am fost noi consultati. Mitrea si Nastase trebuiau automat anchetati, sunt o aberatie atat procedura, cat si atitudinea“.

Voinea Florea, deputat de Vaslui: „Da, as fi demisionat si nu am nimic de comentat“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.