Tribunalul Bucuresti a obligat DNA, in urma unei plangeri a lui Grigore Ghica, sa reinceapa urmarirea penala impotriva mai multor persoane, printre care si Helene Simone Raletti, informeaza NewsIn.
Curtea de Apel Bucuresti va lua in discutie, pe 29 septembrie, recursurile declarate in aceasta cauza, de catre Raletti, DNA si de Grigore Ghika.

Tribunalul Bucuresti a decis, la sfarsitul lunii mai, sa admita plangerea formulata de petentul Grigore Ghika, desfiintand rezolutia DNA din anul 2006, dupa care a trimis cauza procurorilor, in vederea redeschiderii urmaririi penale impotriva lui Simone Helene Raletti, Marin Gostin, Adrian Iordache si Ion Iordan.

Potrivit hotararii Tribunalului Bucuresti, Grigore Ghika a aratat ca a formulat plangere impotriva acestora, deoarece persoanele reclamate ar "fi furat o suprafata de teren si un edificiu".

Mai precis, Grigore Ghika sustine ca Simone Raletti a cerut restituirea Palatului pe baza unor acte, actiune respinsa initial. Aceleasi acte, insa, ar fi stat la baza unei alte actiuni in instanta, care a fost solutionata favorabil.

"In esenta, in anul 1997, Raletti solicita in calitate de mostenitoare a domnitorului Grigore Ghica al IV-lea restituirea terenului si a palatului, se respinge aceasta actiune, fiind pronuntate hotarari definitive irevocabile cu mentiunea ca nu s-a facut dovada ca este mostenitoare. Din acest moment, unesc situatia de fapt cu declaratia doamnei Raletti, data in fata procurorului DNA. Raletti declara in scris ca in anul 1998, in urma pierderii procesului, solicitand revendicarea palatului si a terenului, ca a intrat in afaceri imobiliare cu domnul Gostin Marin. Din acel moment, doamna Antoniu se numeste Raletti sau doamna Raletti se numeste Antoniu, se promoveaza proces civil, acelasi proces civil, cu aceleasi obiect, aceleasi parti si intimata castiga", a aratat avocatul lui Grigore Ghika.

Aparatorul lui Grigore Ghika a sustinut ca nicio femeie nu putea sa fie legatarul asezamantului constituit de Grigore Ghica al IV-lea Voievod, primul domnitor dupa domniile fanariote, acest lucru nefiind posibil datorita dispozitiilor Codului civil din Romania de la acel moment.

Mai mult, Tribunalul Bucuresti a retinut, in hotararea data, ca Arhiepiscopia Bucurestilor a emis o adresa catre Simone Raletti, in care ii spune ca tinand cont de sentinta definitiva a Curtii de Apel Bucuresti din 1998 - prin care se arata ca, in mod definitiv si irevocabil, Raletti nu a facut dovada descendentei directe din neamul Ghica si nu a putut demonstra calitatea de mostenitor - i se anuleaza calitatea de epitrop legatar cu precizarea ca aceasta numai are dreptul sa foloseasca aceasta calitate.

Instanta a obligat DNA sa verifice mai multe imprejurari, cum ar fi verificarea in Arhivele Nationale Istorice a Inventarului de Proprietatii ale asezamantului Ghica Voda si a Decretului nr.286/1948, pentru o stabilire corecta a evolutiei proprietatii si a categoriei de folosinta a terenurilor.

Procurorii urmeaza, potrivit celor stabilite de instanta sa verifice documentatia ce a stat la baza unor hotarari ale Ministerului Lucrarilor Publice si Comunicatiilor, acte prin care s-a dispus exproprierea pentru utilitate publica a Lacului Tei 3.

Anchetatorii vor mai stabili modul in care a fost expropriat Asezamantul Ghika Tei 4, precum si actele care s-au folosit.

"Solicitarea documentatiei integrale (nu doar o insiruire a actelor), pentru reconstituirea drepturilor de proprietate a terenurilor, in conditiile in care, din adresa Primariei Municipiului Bucuresti, nr. 27223/1998, nu rezulta cu claritate ce proprietati fac parte din domeniul public si ce proprietati sunt cuprinse in domeniul privat al Municipiului Bucuresti si nici daca fac parte din intravilanul si extravilanul Municipiului Bucuresti. Stabilirea actualului regim juridic al Palatului Ghica Voda. Analiza conditiilor in care s-a facut instrainarea unor terenuri apartinand Asezamantului Ghika Voda (legatul domnitorului Ghika statuand un drept de administrare si nu de dispozitie) si efectuarea de cercetari si in privinta numitei Dumitrescu Tanti Verginica cuprinsa in plangerea formulata de petent si asupra careia procurorul nu s-a pronuntat. Se vor solicita relatii si efectua verificati privind plata impozitelor aferente Asezamantului Ghika Tei", a mai stabilit Tribunalul Bucuresti drept obligatii pentru procurorii DNA.

Grigore Ghika este descendent al Printului Ioan Grigore Ghica (n. 10 decembrie 1830, Iasi; d. 21 martie 1881, Sankt Petersburg, Rusia). El a fost un politician si diplomat roman, fiul ultimului principe al Moldovei, domnitorul Grigore al V-lea Ghica. A activat ca ambasador la Constantinopol, Viena, Roma si Sankt Petersburg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.