Partidele politice din Norvegia denunta la unison afluxul de cersetori est-europeni, in special din Romania, in orasele tarii si solicita reinstituirea intedictiei de a cersi, relateaza cotidianul „Aftenposten“ in editia electronica.

“Scoateti-i pe cersetorii straini de aici!”, a declarat fostul lider al Partidului Laburist (partidul aflat la putere), Haakon Lie, in varsta de 102 ani, inca influent si foarte respectat. Pana anul trecut, cand cersetori din Europa de Est, in special Romania si Bulgaria, au ajuns si in tarile scandinave, autoritatile de la Oslo nu s-au mai confruntat cu un asemenea fenomen.

Presa dezvaluie ca cersetorii, de etnie rroma, se reunesc in grupuri sau se asaza la colturi de strada, intinzand palariile catre trecatori, iar femeile ingenuncheaza si se tanguiesc, pentru a obtine mila acestora. Parlamentarii si opinia publica din Norvegia sunt revoltati nu atat de fenomenul in sine, cat de natura adesea agresiva si teatrala a gesturilor. “Tara noastra nu ar trebui sa devina o piata pentru cersetorii si hotii profesionisti din Europa de Est”, a declarat Lie, citat de publicatia „Dagsavisen“.

Intr-un gest neobisnuit de asociere, purtatorii de cuvant ai altor doua partide importante, Conservator si Progresist, au fost de acord cu Lie, impreuna cu veteranii politicieni Rune Garhardsen si Jan Bohler, ambii fiind considerati ca facand parte din aripa de stanga a Partidului Laburist. La randul sau, Erling Lae, principalul lider conservator, doreste deportarea cersetorilor straini. Cu toate acestea, nici ministrul justitiei, Knut Storberget (Partidul Laburist), nici purtatorul de cuvant al laburistilor pe probleme de justitie, Thomas Breen, nu sunt de acord, intrucat legea impotriva cersitului a fost revocata in urma cu cativa ani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.