Franta este hotarata sa relanseze apararea europeana, in pofida "dificultatilor actuale ale Europei" dupa respingerea Tratatului de la Lisabona in Irlanda, a declarat Bernard Kouchner, cerand tarilor europene sa faca un efort militar "corespunzator cu potentialul lor economic", transmite AFP, potrivit NewsIn.

"Relansarea Europei apararii pe care o propunem se inscrie intr-o viziune politica fondata pe complementaritate intre apararea europeana si NATO si pe perspectiva unei renovari clare a relatiei noastre cu Alianta", a spus ministrul de externe francez in deschiderea unei seminar UE-NATO la Paris.

Indiferent de problemele pe care le ridica respingerea Tratatului de la Lisabona, "amenintarile, riscurile si crizele sunt ceea ce sunt, nevoia strategica a unei consolidari a capacitatilor europene se mentine", a adaugat seful diplomatiei franceze, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene din 1 iulie.

Kouchner a apreciat ca "acest proiect de relansare a Europei apararii (...) poate fi conceput, daca trebuie, intr-un cadru institutional modificat".

"Nu avem deci nevoie sa renuntam, ci dimpotriva, nu trebuie sa renuntam la aceasta prioritate esentiala, chiar daca suntem constienti de dificultatile actuale ale Europei", a dat asigurari Kouchner, alaturi de care se aflau seful diplomatiei europene Javier Solana si secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Ministrul a acordat prioritate "consolidarii capacitatilor", enuntand o serie de obiective concrete pentru
presedintia franceza a Uniunii pana la sfarsitul anului.

Kouchner a pus accentul pe capacitatea de a duce "doua operatiuni militare importante de stabilizare si reconstructie, pana la 10.000 de oameni, timp de cel putin doi ani, cu o componenta civila" de reconstructie.
Simultan, UE ar trebui sa fie in masura sa lanseze "doua operatiuni de reactie rapida limitate in timp, folosind grupuri tactice" de 1.500 de oameni, a mai spus ministrul francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.