Proiectul de lege prezentat de ministrul justitiei Angelino Alfano are scopul de a garanta imunitatea presedintelui tarii, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, dar si sefului Guvernului, potrivit aceleiasi surse.

Proiectul a fost adoptat de Guvern, in contextul in care Berlusconi este acuzat de o parte a opozitiei ca urmareste sa scape de procesele de care este vizat. Berlusconi a obtinut deja adoptarea de catre Guvern a unui proiect de lege aflat in curs de dezbatere in Parlament, referitor la suspendarea a zeci de mii de procese, pentru a acorda prioritate cazurilor cele mai grave, pasibile de pedepse de peste 10 ani de inchisoare.

Printre procesele afectate de aceasta masura figureaza cel in curs la Milano al lui Berlusconi si fostului sau avocat britanic David Mills. Berlusconi este acuzat ca i-a dat lui Mills mita de 600.000 de dolari in schimbul unor false marturii in favoarea sa in justitia italiana in doua procese de la sfarsitul anilor '90.

Berlusconi, proprietarul imperiului mediatic Mediaset, este cercetat pentru coruptie si de Parchetul de la Napoli, care ancheteaza legaturile sale cu un sef al televiziunii publice RAI. Saptamanalul L'Espresso a publicat vineri fragmente din convorbirile telefonice interceptate in cadrul acestei anchete.

Acest lucru a provocat o noua polemica, in contextul in care seful Guvernului vrea sa limiteze ascultarea convorbirilor telefonice la anchetele privitoare la mafie, terorism si delicte pasibile de pedepse mai mari de zece ani.