Rusia vrea sa negocieze un pact "serios" care sa guverneze relatiile sale cu Uniunea Europeana, fara a fi coplesit de detalii, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev intr-un interviu acordat Reuters, informeaza NewsIn.

Medvedev, care a acordat interviul inaintea unui summit Rusia-UE de importanta majora, care va incepe maine seara in Siberia, a declarat ca Rusia se considera "un stat european important (...) care se defineste ca parte a Europei" si a evitat orice critici vizand tarile membre UE.

Potrivit asteptarilor, in cursul acestui summit vor fi lansate negocieri pentru un acord de parteneriat, asteptat de mult timp, care sa reglemeteze relatiile uneori dificile dintre Moscova si vecinii sai dinspre vest, unii dintre ei foste republici comuniste.

Desi a descris UE drept un partener "confortabil" pentru Rusia, Medvedev a declarat pentru Reuters ca principiul solidaritatii in cadrul Uniunii Europene ar putea, "uneori, sa creeze probleme in ceea ce priveste functionarea mecanismelor" blocului. Liderul de la Kremlin s-a referit la amanarea timp de 18 luni a lansarii negocierilor UE-Rusia, dupa ce Polonia, apoi Lituania, s-au opus din cauza unor probleme bilaterale cu Moscova.

Medvedev a oferit ca exemplu al modului in care principiul unanimitatii in UE poate afecta interesele blocului respingerea Tratatului de la Lisabona de catre irlandezi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.