In largul coastelor Norvegiei are loc un mare exercitiu naval NATO la care se practica interventiile de urgenta in cazul accidentelor in care sunt implicate submarine. Este pentru prima data cand Rusia ia parte la astfel de manevre.

Rusia a suferit un accident devastator in anul 2000, cand a pierdut 118 marinari, ucisi la bordul submarinului Kursk. Sistemele de salvare ale marinei rusesti au fost ne-adecvate iar Moscova a acceptat cu greu ajutor din strainatate.

De atunci, tehnologia, cooperarea si schimbul de informatii pe internet au facut mari pasi inainte. NATO organizeaza o data la trei ani un astfel de exercitiu naval, iar Rusia, posesoarea uneia dintre cele mai mari flotile de submarine din lume, a trimis in premiera un echipaj de salvare.

Coordonatorul exercitiului, capitanul american Dave Dittmer, spune ca rusii au colaborat foarte bine, in ciuda divergentelor de opinii dintre Rusia si NATO din ultima perioada.

"Rusii au alocat numeroase resurse pentru acest exercitiu. Evenimentul este acoperit pe larg de mass-media din Rusia. Au mult personal tehnic si au facut eforturi pentru a face psoibila aceasta colaborare".

Rusia a beneficiat de altfel de pe urma cooperarii in acest domeniu in 2005, cand o echipa condusa de britanici a salvat un mini-submarin rusesc in largul peninsulei Kamciatka.

In cadrul exercitiului actual, un submersibil rusesc de salvare a fost lansat de la bordul unui submarin al NATO. Sunt testate noi sisteme de interventie, unul american iar altul realizat prin cooperarea dintre Marea Britanie, Franta si Norvegia.

Punctul culminant al operatiunilor va fi simularea eliberarii echipajului unui submarin nuclear, intr-un incident care aminteste de dezastrul de pe Kursk.

Statele participante spun ca, in conditiile actuale, la orice incident de o asemenea magnitudine, echipele speciale pot interveni in maxim 72 de ore.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.