Dupa constituirea Uniunii Natiunilor Sud-americane (Unasur), la 23 mai, regiunea se indreapta acum spre o moneda unica si o banca centrala comuna, a declarat presedintele Braziliei, Luis Inacio Lula da Silva.

“Nu s-a concretizat mare lucru. Acum urmeaza sa cream Banca Americii de Sud si o moneda unica. Acesta este un proces, nu este ceva rapid”, a explicat Lula, in programul sau saptamanal de radio.

Unasur a fost creata la Brasilia de presedintii tarilor din regiune, cu scopul de a dispune de un nou spatiu de concentrare politica. “Unasur inseamna realizarea unui vis – a spus Lula da Silva. Este necesar sa amintim ce era America de Sud pana acum cativa ani si ce este acum. Este o evolutie extraordinara”.

Consolidarea unitatii regionale inseamna ajutorarea tarilor mai mici, Brazilia fiind cea mai mare economie sud-americana. “Este nevoie de investitii in Bolivia. Trebuie sa intarim Uruguayul, Paraguayul si Bolivia. Avem obligatia sa le ajutam, pentru ca, pe masura ce tarile sud-americane vor fi mai puternice, vom avea mai multa pace, mai multa democratie si locuri de munca, venituri mai mari si dezvoltare”, a spus presedintele brazilian.

In Unasur nu s-a ajuns la un consens asupra propunerii Braziliei de a se crea un Consiliu Sud-american de Aparare, in scopul de a preveni conflictele regionale. Dar - a spus Lula - “exista in Uniunea Europeana tari care nu accepta moneda unica sau constitutia comuna, si nimeni nu se gandeste la aceasta ca la o criza”. Liderul brazilian a evocat exemplul reconcilierii franco-germane care a stat la baza UE.

“Noi, sud-americanii, am fost mereu indoctrinati ca nu functionam in nimic, ca suntem saraci, ca ne luptam mult si ca trebuie sa depindem de SUA sau UE. Ceea ce s-a intamplat, de fapt, este schimbarea geo-politica a Americii de Sud“, a concluzionat Lula da Silva, care nu are, deocamdata, sprijinul partenerilor americani pentru proiectele de uniune monetara.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.