Liderii comunitatii roamne din Italia au declarat pentru NewsIn ca nu se asteapta sa vada duminica la urne un numar mare de romani, dar cei care vor veni isi vor exprima votul pentru dreapta lui Berlusconi

Putinii romani care vor vota duminica in Italia aleg dreapta lui Berlusconi
La alegerile de duminica din Italia participarea cetatenilor romani va fi aproape nula, iar cei care vor vota se vor exprima in favoarea dreptei lui Berlusconi, Popolo della Liberta, au declarat pentru NewsIn lideri ai comunitatii romane din Italia.

Presedintele Asociatiei Romanilor din Italia (ARI), Eugen Terteleac, este sceptic in legatura cu particparea romanilor la scrutinul care se va desfasura duminica in Italia "Aceste alegeri exista entru cei putini romani care au aflat de acest drept pe care il au, de aceasta posibilitate de ultim moment, ca sa ii spunem asa. Sunt foarte, foarte putini cei care stiu ca alegerile au loc. Romanii care stiu de alegeri sunt putinii prieteni ai unor oameni politici italieni care au fost angrenati in campania electorala. Dreptul nostru la vot in Italia este dat pe jumatate, suntem semi-comunitari", crede Terteleac.

"Romanii trebuie sa piarda cel putin o zi ca sa faca rost de buletinul de vot si apoi mai trebuie sa piarda timp si cu procedeul de votare in sine. Este un proces in doi timpi. Nici italienii nu ar face asa un demers complicat. Am facut personal un mini-sondaj si mi-au raspuns ca e prea complicat", a subliniat presedintele ARI.

Putinii romani care vor merge la vot "sunt simpatizanti ai Popolo della Liberta, partidul lui Berlusconi", spune Terteleac, motivand ca "acestia s-au aratat atenti si sensibili la comunitatea romanilor din Italia". La Roma, aproximativ 4.000 de romani isi ridicasera, potrivit lu Terteleac, buletinele de vot, din 30.000 de romani existenti.

"Romanii vor vota cu dreapta lui Berlusconi, pentru ca ultima perioada a fost o una neagra pentru comunitatea romaneasca, intrucat stanga lui Walter Veltroni a condus o campanie negativa impotriva romanilor", a adaugat presedintele ARI.

Berlusconi si-a manifestat deschiderea, potrivit lui Terteleac, de "a sustine ca drepturile romanilor din Italia sa nu mai fie acordate pe jumatate, garantand ca cetatenii romani vor fi tratati ca cetateni europeni cu drepturi depline".

"De exemplu, Popolo della Liberta ne-a asigurat ca vor face demersuri pentru ca buletinul de vot pentru romani sa ajunga acasa si ca vor inlatura birocratia existenta pentru obtinerea dreptului de sedere si de munca legala in Italia", a spus Terteleac.

Vicentiu Acostandei, vicepresedintele PIR (Partidul Identitatea Romaneasca) din Italia, a declarat si el ca "participarea romanilor la vot va fi aproape nula", intrucat romanii din Italia nu s-au implicat aproape deloc in viata socio-politica.

"Partidul Democrat al lui Veltroni ne-a criticat in repetate randuri si a scos comunitatea romaneasca drept tap ispasitor", a comentat Acostandei. Tendinta romanilor de a vota cu drepta lui Berlusconi este interpretata de liderul roman ca fiind "o tendinta naturala a poporului nostru dupa atatia ani de comunism".

Candidatura romanilor nu va fi un succes
Monica Mitrica, vicepresedintele Asociatiei socio-culturale "Vocea Romanilor", sustine, la randul ei, ca foarte putini romani si-au ridicat buletinul de vot, in consecinta, nu vor vota. "Nu a existat o informare corecta a romanilor, astfel ca nu stiu cat de multi romani vor merge la vot", a declarat Mitrica.

"Candidati romani exista la Roma, la Lazio si in alte orase, dar fiind primul an in care romanii au dreptul sa candideze, parerea mea este ca nu vor avea succes. Poate peste patru ani", considera vicepresedintele de la "Vocea Romanilor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.