Un proiect de lege menit sa-i interzica presedintelui George W. Bush participarea la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing a fost depus, marti, in Camera Reprezentantilor, relateaza Rompres.

Initiat de un reprezentant republican, actul normativ este sustinut de mai multi parlamentari ce doresc ca Statele Unite sa boicoteze evenimentul sportiv din august in semn de protest fata de represiunea sangeroasa din Tibet. Potrivit textului legii, la deschiderea competitiei de la Beijing nu va fi prezent nici un reprezentant oficial al Statelor Unite, inclusiv presedintele Bush.

Totusi, in cazul in care textul va fi adoptat, liderul de la Casa Alba poate face apel la dreptul sau de veto. El s-a aratat dornic sa participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor, in ciuda cererilor de boicot.
Reprimarea in martie a protestelor antiguvernamentale din Tibet de catre China, banuite ca ar fi fost orchestrate de catre Dalai Lama, a atras critici dinpartea oficialitatilor internationale.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca nu va participa la ceremonia de deschidere, iar presedintele francez Nicolas Sarkosy a declarat, la randul sau, ca ia in considerare boicotarea evenimentului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.