SUA anunta ca doreste instalarea a celei de-a treia componente a scutului antiracheta din Europa, alaturi de cele aflate in negociere cu Polonia si Cehia.

Cea de-a treia componenta va fi o statie cu raze X care ar trebui situata in apropierea Iranului, deoarece SUA il suspecteaza ca accelereaza eforturile pentru dezvoltarea unei rachete balistice capabile sa transporte arme de distrugere in masa dincolo de regiunea Orientului Mijlociu, anunta NewsIn.

Locatia acestei statii ar putea fi undeva in Europa de Sud-Est, probabil in Turcia, Caucaz, regiunea Caspica sau a Marii Bering. Radarul va fi identic cu acela plasat in nordul Japoniei, la baza aeriana din apropierea satului Shariki.

Radarul proiectat foloseste raze de mare precizie capabile sa identifice si sa vizualizeze cu mare acuratete obiecte mici in spatiu, precum ogiva unei rachete. Potrivit expertilor, radarul cu raze X poate distinge intre o racheta care transporta arme si una inofensiva, de manevra.

Agentia americana va instala luna aceasta la Juneau, Alaska, un radar asemanator, pentru a fi folosit la un test al scutului antiracheta la inceputul verii.

Presedintele american George W. Bush a cerut Congresului 719,8 milioane de dolari in anul fiscal 2009, pentru a incepe instalarea celor zece rachete de interceptare in Polonia si a statiei radar din Cehia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.