Institutului International pentru Studii Strategice (IISS) de la Londra, a avertizat marti in raportul, 'Balanta militara in 2008', ca revenirea talibanilor reprezinta principala amenintare in 2008.

Totodata, potrivit EVZ, raportul indica drept factor cheie al dezvoltarii militare in 2008 retragerea Rusiei din Tratatul Fortelor Conventionale.

Adevarul informeaza ca in Irak si Afganistan, campaniile militare vor avea consecinte pe termen lung asupra strategiei americane de aparare. Pentru a-si atrage de partea sa aliatii in alte misiuni, Washingtonul trebuie sa puna in aplicare o strategie mult mai eficienta.

Raportul IISS apreciaza ca in Irak au fost facute progrese in Bagdad si in zona capitalei, precum si in ceea ce priveste activitatile organizatiilor teroriste. To­tusi, reusitele pe plan politic nu sunt "substantiale".

Autorii studiului prevad o intensificare a actiunilor insurgente in Afganistan,­ atat timp cat armata nu are forte suficiente, iar po­li­tistii sunt corupti si slab pre­gatiti. Situatia din Afganistan depinde si de instabilitatea care domneste in Pakistan. Prestigiosul think-thank londonez conchide ca la summitul Aliantei Nord-Atlantice de la Bucuresti ar trebui sa se stabileasca in ce masura forta militara si angajamentele politice converg cu viziunea strategica a organizatiei.

EVZ mentioneaza ca raportul IISS releva ca Marea Britanie si Statele Unite gazduiesc o larga varietate de grupa ri care pot recurge oricand la violenta pentru a-si atinge scopurile ideologice si politice declarate. Pe langa temuta IRA, in Marea Britanie a prins radacini si al-Muhajiroun, un grup islamist infiintat in 1996. Dincolo de Ocean, amenintarile sunt reprezentate de 18th Street Gang, o grupare criminala de sorginte hispanica, activa inca din 1960, si Mara Savatrucha, organizatie latino-americana violenta, fondata in 1980, cu 80.000 de membri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.