Decizie istorica adoptata de parlament, pentru a pune capat unui razboi civil care a facut numeroase victime pe parcursul a peste zece ani.

Parlamentul provizoriu nepalez a aprobat cu larga majoritate abolirea monarhiei si proclamarea unei republici in cadrul acordurilor semnate de toate formatiunile politice nepaleze si rebelii maoisti.

Surse oficiale au precizat ca regele Gyanendra va ramane in palatul sau, insa fara a-si exercita prerogativele, pana la alegerea unei Adunari Constituante, la mijlocul lunii aprilie.

Abolirea monarhiei va intra in vigoare abia dupa acest scrutin. Multe dintre figurile importante ale rebelilor maoisti au jucat un rol, alaturi de partidele politice, in rasturnarea monarhiei absolute.

In mai 2006, nepopularul rege al Nepalului, Gyanendra, care a demis de doua ori prim-ministrul si a dizolvat parlamentul, a cedat in cele din urma in fata maniei poporului si a reinstaurat parlamentul, care recent a votat sfarsitul regimului sau.

Este o decizie istorica pentru a pune capat razboiului civil ce a facut mai mult de 15.000 de morti in acest mic stat cu mai bine de 60 de etnii si caste diferite. Parlamentul nepalez a facut primul pas concret spre democratie, aproband cu o larga majoritate (270 din cei 329 de deputati ai acestui for) o lege care va modifica Constitutia si va face din aceasta tara o republica federala democratica. Dar, inainte de a abandona statutul de monarhie, Nepalul va trebui sa infiinteze o Adunare Constituanta care va fi singura abilitata sa modifice Constitutia.

Maoistii accepta sa intre la guvernare

Prim-ministrul actual va deveni presedintele parlamentului si va continua sa conduca guvernul de tranzitie compus din reprezentanti ai principalelor partide nepaleze - dintre care cinci apartinand ex-gherilei maoiste - care isi asuma majoritatea functiilor si prerogativelor pe care si le-a atribuit regele. Fostii rebeli maoisti
si-au anuntat deja intentia de a se alatura guvernului, masura care ar putea pune capat crizei politice.

Ei au parasit guvernul in luna septembrie, anul trecut, plangandu-se ca sunt prea putin reprezentati in procesul de pace si nu s-a dat curs cererii lor de a se pune capat monarhiei. Alegerile pentru Adunarea Constituanta, initial prevazute pentru jumatatea lunii noiembrie, au fost anulate.

Dar, la 15 noiembrie, un nou acord intre conducerea rebelilor si principalele partide politice a fixat un scrutin la jumatatea lui aprilie 2008. Maoistii au transmis numele a sapte membri din partidul lor politic prim-ministrului Prasad Koirala pentru a fi inclusi in guvern. Unul din responsabilii fostilor rebeli, Hisila Yami, a precizat ca cinci dintre acestia vor fi ministri si alti doi, secretari de stat.

Nepal, taram de legenda

Nepalul este o tara mica, inghesuita intre doi giganti (India, la sud, si China, la nord) pe teritoriul caruia se inalta cateva din cele mai inalte varfuri muntoase, intre care si Everestul (la granita cu Tibetul). Capitala sa, Kathmandu, atrage din ce in ce mai multi turisti avizi de noi experiente. Populatia este formata din nepalezi de origine indo-europeana imigrati din India, iar la nord si est, din triburi de origine tibetano-birmana. Primele mentiuni documentare ale Nepalului dateaza din secolele III-IV.

In Evul Mediu, influenta indiana asupra principatelor nepaleze s-a consolidat dupa instaurarea, in India de nord, a stapanirii islamice a Marilor Moguli de catre refugiatii hindusi care isi cautau adapost.
Ctitorul Nepalului modern a fost principele gurkha Prithvi Narayan Shan, care, in anul 1768, a realizat unitatea statala a Nepalului - denumire care in sanscrita inseamna „la poalele muntilor". A­ceasta tara a avut o istorie agitata, dar a reusit sa-si pastreze independenta in era coloniala. Multa vreme inaccesibil, Nepalul a iesit din izolare fata de lumea din afara abia in 1951, cand a primit primii vizitatori straini.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.