Premiera in domeniul constructiei de automobile. Producatorul malaysian Proton intentioneaza sa se asocieze cu Iranul si Turcia pentru a concepe si fabrica in comun prima "masina islamica" destinata pietei mondiale. Propunerea a apartinut Iranului, care i-a gasit si denumirea. Automobilul va fi inzestrat cu accesorii specifice religiei musulmane.

Proton, unul dintre cunoscutii producatori de automobile pe continentul asiatic, a anuntat crearea unui model unic de autovehicul pentru soferii musulmani.

Masina va fi dotata cu accesorii speciale, cum ar fi o busola care indica directia spre Mecca - pentru facilitarea rugaciunilor - si spatii destinate depozitarii Coranului si valului islamic. Ideea a aparut in urma unei vizite efectuate de o delegatie de oameni de afaceri malaysieni la Teheran.

"Vom proiecta o masina care va avea componente islamice", a marturisit directorul de management al firmei Proton, Syed Zainal Abidin, care a precizat ca initiativa a apartinut Iranului. "Automobilele musulmane" vor fi produse in Malaysia, Turcia sau Iran si vor fi exportate in intreaga lume. Mai multe detalii nu au fost furnizate privitor la noile masini speciale.