Reprezentantul UE propune un statut al provinciei sarbe la fel cu cel al fostei RDG.

Mediatorii internationali din troica Grupului de Contact pentru Kosovo s-au intalnit la Viena, in speranta ca vor o solutie pentru viitorul provinciei sarbe. Presa de la Belgrad afirma ca Wolfgang Ischinger, reprezentantul UE in cadrul troicii, urma sa propuna o solutie inspirata de tratatul dintre cele doua state germane, semnat in 1972.

Wolfgang Ischinger, Frank Wisner si Alexander Botsan-Kharchenko, repre­zen­tantii troicii, au dezbatut noua solutie oferita pentru Kosovo de ambasadorul Ischinger pe baza tratatului dintre cele doua Germanii semnat in 1972.

Documentul semnat la 21 decembrie 1972 prevedea ca cele doua state germane sa dezvolte relatii de vecinatate fara amenintari sau uz de forta si fara sa apara vreun prejudiciu datorat unor puncte de vedere diferite pe probleme fundamentale.

Tot aici se mai recunostea si "status-quo-ul" teritorial al celor doua state recunoscute ca atare, desi scopul final prevazut in tratat era unificarea. Acest document a favorizat recunoasterea RDG-ului (Republica Democrata Germana) de catre Occident, iar in septembrie 1973 ambele state germane au devenit membre ONU.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.