"Nu vrem lupta in spatiu, dar nici nu ne permitem ca vreo tara sa se joace de-a stapanul spatiului", a declarat generalul Vladimir Popovkin, comandantul fortelor spatiale ruse.

"Daca o tara desfasoara arme in spatiu, legile militare cer ca arme de riposta sa apara", a mai adaugat genralul, parand sa vizeze Statele Unite.

Doar Statele Unite si Rusia sunt capabile in prezent sa desfasoare arme in spatiu, potrivit generalului. "Insa China, Europa si alte cateva tari se apropie foarte rapid de acest nivel", a subliniat de asemenea Popovkin.

Potrivit generalului, astfel de sisteme sunt imprevizibile, pentru ca sunt foarte "complexe". "Se poate declansa un razboi de amploare", a declarat generalul rus.

China a anuntat inca din ianuarie 2007 ca a testat o arma antisatelit, dar a spus ca nu vrea sa participe la vreo cursa de inarmare in spatiu. Presedintele rus a profitat atunci de ocazie si a vorbit despre proiecte de militarizare a spatiului "in cercurile militare americane" si a subliniat ca Rusia nu va lasa "duhul sa iasa din lampa".