Condusa de o noua generatie de lideri, Europa joaca un rol diplomatic mai activ pe arena internationala, in timp ce administratia americana este acaparata de razboiul din Irak, sustin expertii de peste Ocean.

La patru ani de la declansarea de catre SUA a operatiunilor armate din Irak, decizie care a aruncat relatiile transatlantice intr-una din cele mai grave crize, Germania, Marea Britanie si Franta au la carma politicieni noi. "Sunt trei importanti membri ai UE, cu o evidenta influenta politica", spune Karen Donfried, expert la centrul de reflexie German Marchall Fund. Dar administratia Bush dezminte orice idee potrivit careia europenii sunt pe punctul de a umple golul diplomatic creat de dificultatile intampinate de americani in Irak. "Privim aceasta noua generatie de lideri drept o excelenta oportunitate", a explicat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil al Departamentului de stat. "Exista numeroase ocazii de implicare. Suntem optimisti", a spus el, citand Afganistanul ca exemplu de cooperare transatlantica.

Noul presedinte francez, Nicolas Sarkozy, a accelerat eforturile Parisului de a scoate Libanul din criza politica, iar saptamana trecuta el a intreprins o vizita istorica in Libia, la doar cateva ore dupa deznodamantul fericit din cazul infirmierelor bulgare. incurajat, Parisul si-a propus acum sa faciliteze eliberarea birmanezei Aung San Suu Kyi. in acelasi timp, Sarkozy are de gand, la fel ca noul prim-ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, care urma sa fie primit aseara la Casa Alba de presedintele George Bush, sa se deplaseze la Darfour.

Dupa cum nota presa internationala, Paris si Londra incearca sa relanseze demersurile diplomatice pentru o obtine pacea in aceasta provincie din vestul Sudanului, ravasita de razboi civil. Pentru experti, ambitiile diplomatice ale noilor lideri eurpeni sunt binevenite dupa ani de neincredere transatlantica, rezultat al unilateralismului administratiei Bush. "Nu cred ca acest lucru ar putea deranja Casa Alba", crede Chantal de Jonge Oudraat, profesor la Universitatea Johns Hopkins, din Washington. "Statele Unite sunt blocate in Irak, iar Congresul nu se gandeste decat la Irak. Prin urmare, toate noile initiative europene sunt salutare, atata timp cat nu contravin intereselor americane", a adaugat analistul. in Germania, cancelarul Angela Merkel nu precupeteste niciun efort pentru a promova lupta impotriva incalzirii climatice, domeniu unde administratia Bush este restanta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.