Iranul a anuntat ca un barbat condamnat pentru adulter a fost executat prin lapidare intr-un sat din nord vestul tarii. Este prima executie de acest fel confirmata oficial de catre Iran din anul 2002.

Cazul de adulter judecat de catre oficialitatile iraniene priveste un barbat si o femeie care traiau impreuna de mai multi ani intr-un sat din nord vestul Iranului, cu toate ca ambii erau casatoriti legal cu alte persoane.
In Iran adulterul se pedepseste cu moartea si, atunci cand legatura celor doi a fost descoperita, ambii parteneri au fost condamnati la moarte. Barbatul a fost deja executat acum cateva zile prin lapidare - sau ucidere cu pietre. Femeia este inca detinuta in inchisoare impreuna cu cei doi copii ai sai.

Iar organizatia Amnesty International face presiuni pentru ca pedeapsa femeii sa fie comutata.
Judecatorul suprem al Iranului suspendase practica lapidarii acum 5 ani, dar un purtator de cuvant al Ministerului Justitiei insistat ca aceata pedeapsa nu a fost niciodata abolita ci doar nepusa in practica pana acum.

Executia a fost condamnata rapid de catre Organizatia Natiunilor Unite, iar un comunicat al Inaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului arata ca recenta executie este o violare clara a legilor internationale. Chiar daca executia de acum este prima confirmata oficial din ultimii 5 ani, mai multe rapoarte neconfirmate spun ca, de fapt, ar mai fi existat asemenea cazuri si in ultimii ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.