Primul-ministru al Bulgariei, Serghei Stanisev, a acceptat demisiile a doi ministri, intr-un gest menit sa demonstreze, in opinia comentatorilor, vointa sa de a spulbera orice suspiciune de coruptie care ar plana asupra echipei sale.
In mai putin de o luna, urmeaza sa fie dat publicitatii un raport crucial al Comisiei europene privind tara lui. Membru al UE incepand cu 1 ianuarie, Bulgaria face, alaturi de Romania, dupa cum preciza presa straina, obiectul unei monitorizari de o duritate fara precedent din partea Bruxelles-ului. Pana atunci, Sofia trebuie sa faca dovada progreselor marcate in lupta impotriva criminalitatii si a coruptiei, in eficientizarea sistemului juridic. Pentru a raspunde asteptarilor mai-marilor UE, Stanisev a fost obligat sa se desparta de cel mai influent dintre ministrii lui, Rumen Ovciarov, detinator al portofoliului economiei si energiei, figura-cheie a Partidului Socialist, al carui vicepresedinte este. in ajun, Parchetul General anuntase ca, din lipsa de probe, refuza deschiderea unei anchete impotriva lui Ovciarov intr-un caz de deturnare de fonduri publice, abuz de putere si tentativa de influentare a Justitei. Cea de-a doua cerere de eliberare din functie a fost inaintata de chiar ministrul Justitiei, Gheorghi Petkov .

Evocand "un grad ridicat de oboseala" a acestuia, Stanisev si-a exprimat dorinta ca eforturile din acest domeniu delicat de activitate sa fie continuate cu o noua energie". Lentoarea si ineficacitatea Justitiei bulgare sunt de notorietate, cu numeroase exemple de criminali aflati inca in libertate. Pe acest fundal, fostul primar al Sofiei, stefan Sofianski, i-a cerut premierului sa demisioneze. Pe motiv ca, aproband cele doua plecari, Stanisev si-a demonstrat, de fapt, incapacitatea de a conduce cabinetul. "Ce ma deranjeaza este ca Stranisev nu genereaza evenimente. El actioneaza doar in virtutea unei inertii. in loc sa-i demita pe cei doi, el le-a aprobat, pur si simplu, cererile de eliberare din functii. Iar asta inseamna ca primul-ministru nu stie sa conduca Guvernul", si-a justificat Sofianski punctul de vedere. intre timp, agentiile bulgare de presa au anuntat ca intreg biroul executiv al Partidului Socialist a demisionat, cu exceptia liderului formatiunii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.