Descoperirea de senzatie ii apartine biografului contelui Claus Schenk von Stauffenberg, Peter Hoffmann, sustine "Bild". Von Stauffenberg a fost, impreuna cu general-maiorul Henning von Tresckow, creierul asa-numitei "operatiuni Walkiria", in cadrul careia mai multi ofiteri ai Wehrmacht-ului au incercat sa-l ucida pe dictatorul nazist pe 20 iulie 1944. Bomba plasata sub o masa dintr-o incapere a Cartierului General din Prusia orientala a explodat, omorand 4 persoane, dar Hitler a scapat cu viata.

Biograful contelui Claus Schenk von Stauffenberg, Peter Hoffmann, a facut o descoperire de senzatie in arhivele fostului KGB, la Moscova: puciul impotriva temutului Führer fusese elaborat de general-maiorul Henning von Tresckow (1901-1944) impreuna cu contele von Stauffenberg inca din septembrie 1943! Mai multi ofiteri ai Wehrmacht-ului, grupati in jurul lui Claus Schenk von Stauffenberg, au incercat sa-l ucida pe dictatorul nazist pe 20 iulie 1944. Bomba plasata sub o masa dintr-o incapere a Cartierului General din Prusia orientala a explodat, omorand 4 persoane, dar Hitler a scapat cu viata. Ofiterii care au sprijinit intreaga operatiune planuiau sa preia puterea si sa inceapa tratative de pace cu aliatii occidentali. Dupa esuarea puciului, cei implicati direct, Stauffenberg, Werner von Haeften, Albrecht Ritter Merz von Quirnheim, Friedrich Olbricht si Ludwig Beck, au fost executati in aceeasi seara, la Berlin. In urmatoarele zile au fost arestati zeci de ofiteri si civili care au sprijinit lovitura. Cei mai multi au fost judecati si condamnati la moarte in procese publice, insotite de o ampla propaganda mediatica. Henning von Tresckow a plecat pe 21 iulie 1944 pe frontul din Polonia, la Bialystok, unde si-a pus capat zilelor cu o grenada. Potrivit documentelor din arhivele rusesti, Tresckow si Claus Schenk von Stauffenberg discutasera in vara lui 1943 despre posibila implicarea armatei in rasturnarea Führerului ("Operatiunea Walkiria").

Treschkow a schitat in amanunt "calendarul" si "masurile" planului, pe 11 pagini dactilografiate. La punctul X-24, ceea ce insemna cu 24 de ore inaintea atentatului, in Prusia orientala trebuia sa aiba loc un exercitiu militar. Trupele participante urmau sa ocupe Cartierul General la zece minute dupa "semnalul X", adica dupa ce exploda bomba destinata uciderii lui Hitler. Planul mai cuprindea un discurs radio si un ordin de zi adresate armatei, prin care sa se comunice public:" Führerul Adolf Hitler e mort".