Situatia ar fi putut evolua dupa un scenariu mult mai infiorator. Ar fi fost posibila chiar o catastrofa nucleara. Caderea Zidului Berlinului si dezintegrarea Uniunii Sovietice nu erau inca definitiv decise: Gorbaciov si sustinatorii lui duceau o lupta aspra cu regimul sovietic, pentru a impune politica dialogului deschis cu lumea libera. Culisele acestei lupte fac obiectul unor materiale deschise, publicate ieri de presa europeana.

"In interiorul Biroului politic", insemnari ale consilierului lui Gorbaciov, Anatoli Cerniaev si "Gorbaciov si problema germana". Asa se intituleaza cele doua lucrari, "Der Spiegel" ofera fragmente, iar "La Republica" le-a comentat. Concluzia: "a iesit o poveste interesanta si captivanta. Este vorba de finalul framantarilor care au macinat conducerea de la Moscova, in cautarea solutiilor cheie de viitor.

Un final care nu fost clar nici pana in ultimul moment", nota publicatia italiana. Gorbaciov este prezentat ca un om care este dominat de indoieli, legate de soarta Uniunii Sovietice, dar in acelasi timp determinat sa invinga chiar cu pretul unor pasi riscanti. Conform dosarelor secrete ale Kremlinului, lupta dintre nou si vechi a inceput in vara lui 1985 cand pe neasteptate tanarul Mihail Gorbaciov a fost ales secretar general CC al Partidului Comunist. Tara se afla pe marginea prapastiei: aventura militara din Afganisan si cursa inarmarilor declansata de Moscova au vlaguit definitiv economia. Saracia ajunsese de nesuportat. Gorbaciov si-a convocat oamenii.

"Ceausescu, un nebun"

Nimeni nu a stiut de aceste consfatuiri secrete. S-a vorbit de deficientele sistemului. A fost puricata activitatea sefilor "dictaturilor - satelit". "Ceausescu e un aventurier, un nebun, sa-l ia dracu!", spunea tanarul locatar al Kremlinului.

"Reformele s-au pus in miscare, dictatorii s-au pornit sa mormaie. Kremlinul a inceput sa se gandeasca la un dialog cu Washington in problema dezarmarii. Marea majoritate a comunistilor rusi s-au opus. Gorbaciov a insistat. Dar adevaratele incercari inca nu venisera. "Dictatorii blocului, orfanii sistemului neostalinist creat de Brejnev au amenintat ca vor folosi armele in Berlinul de Est, la Varsovia, la Praga. "RDG, Ungaria, Bulgaria se distanteaza de noi", s-a alarmat Gorbaciov la una din reuniunile Biroului politic. Lovitura decisiva a venit in 1989. Revolutia poloneza a sindicatului Solidaritatea, inlaturarea lui Kadar in Ungaria. "Ar fi mai bine sa distrugem noi, sovieticii, Zidul Berlinului", ii scria Eduard Sevardnadze pe atunci ministru de externe lui Gorbaciov.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.