In bugetul Ministerului Apararii Nationale exista fondurile necesare pentru ca militarii romani sa fie mentinuti in Irak pana la sfarsitul anului 2005, a declarat generalul maior Florian Pinta, loctiitorul sefului Statului Major General. Armata Romana are acum in Irak circa 800 de oameni: un batalion de infanterie, un detasament de genisti, un detasament de informatii si o companie de politie militara. Ieri, la Bucuresti, in cazarma Batalionului 96 Geniu, s-a desfasurat ceremonia prilejuita de plecarea spre Irak, in zilele urmatoare, a detasamentului de geniu Irak IV - cea de a patra serie de militari genisti pe care Romania ii trimite in Irak.

Detasamentul Irak IV, format din 149 de oameni, va fi dislocat in orasul Al Hilla (100 de kilometri sud de Bagdad), pentru o misiune standard de sase luni. Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, declara recent ca la mijlocul anului 2005 Romania va reanaliza situatia militarilor sai din Irak, fiind posibila o retragere a acestora. Generalul Pinta a confirmat ieri ca decizia mentinerii sau retragerii contingentului din Irak este de natura politica.

Detasamentul de geniu Irak IV va actiona in cadrul Diviziei Multinationale Centru-Sud, sub comanda poloneza, iar misiunea lui in Irak va incepe oficial la data de 8 martie. Genistii romani vor realiza constructii si reparatii de drumuri si poduri (in primul rand ale celor utilizate de fortele coalitiei multinationale), de amenajare a bazei de la Al Hilla, precum si lucrari in beneficiul populatiei civile irakiene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.