Europa sufera din cauza caniculei care a provocat pana acum moartea a circa 40 de persoane pe tot continentul.

In Franta se asteapta din nou marti temperaturi de 38 de grade Celsius, iar ministerul sanatatii a facut apel la studentii la medicina si la medicii pensionari sa dea o mana de ajutor pentru a compensa lipsa personalului medical aflat fie in vacanta de vara, fie in greva.

Sunt si avertismente ca valul de caldura ar putea afecta recoltele unor tari.

In Franta guvernul a declarat alerta portocalie - care este penultimul nivel de alerta.

In cea mai mare parte a tarii temperaturile au crescut in ultimele zile si s-au mentinut ridicate si in timpul noptii.

O situatie asemanatoare a condus in 2003 la moartea a 15.000 de oameni - majoritatea batrani.

Anul acesta s-au inregistrat 23 de decese din cauza caldurii in Franta. Guvernul transmite mesaje la radio si la televiziune amintind oamenilor sa bea multa apa si sa nu stea in soare.

De asemenea, face un apel la francezi sa-si viziteze rudele, prietenii si vecinii in varsta - mai ales pe cei ramasi singuri acasa peste vara cand - in mod traditional - francezii parasesc in masa orasele.

Personalul medical nu face exceptie, de aceea guvernul a apelat la studentii la medicina si la medicii pensionari sa fie pregatiti sa dea o mana de ajutor in caz de nevoie.

Situatia este complicata si mai mult de o greva a chirurgilor, anestezistilor si obstreticienilor de la clinicile particulare, nemultumiti de salarii si de primele de asigurare.

Si restul Europei se lupta cu caldura. Germania si Marea Britanie inregistreaza temperaturi inalte, dar nu se va ajunge la valorile de saptamana trecuta cand s-au inregistrat temperaturi record.

In Polonia si Olanda s-au lansat avertismente ca seceta provocata de canicula ar putea distruge o mare parte a recoltei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.