Permis de sedere pentru cei care vin in Italia in cautarea unui loc de munca, reforma legii privind obtinerea cetateniei italiene, depasirea numarului rigid, stabilit prin decret (asa numitul flux al locurilor de munca) de muncitori straini care pot lucra in Italia. Acestea sunt principalele cereri ale sindicatelor, Confindustriei si ale Asociatiei Caritas facute noului guvern Prodi in materie de migratie.

Iata cum comenteaza ultimele declaratii ale ministrului Solidarietatii sociale, Paolo Ferrero, prin care acesta din urma isi anunta intentia de a oferi un statut legal tuturor celor 480.000 de extracomunitari care au prezentat o cerere in urma decretului fluxului locurilor de munca.

Reamintim ca Italia a stabilit prin decret un numar de doar 170.000 de locuri de munca pentru cetatenii straini, in timp ce numarul cererilor depuse a fost de 480.000, iar majoritatea celor care le-au depus muncesc deja in Italia, deci se afla pe teritoriul italian ca si clandestini platiti la negru."Pentru a guverna fenomenul migratiei/sustine Giancarlo Perego, directorul national al Caritas/avem imediata nevoie de un nou cadru legislativ care sa ia nastere in urma unui pact de solidarietate intre toti ministrii competenti".

Prioritatile sunt:
- o noua reforma a legii in vederea obtinerii cetateniei, "care sa garanteze o durata scurta de timp si certitudinea obtinerii ei".
- cetatenie italiana pentru toti cei care se nasc in Italia si
- introducerea unui permis de sedere pentru toti cei care se afla in Italia in cautarea unui loc de munca. De asemeni, spune Perego: "Acordarea statutului legal pentru toti cei 500.000 de imigranti care muncesc clandestin, la negru in vederea respectarii drepturilor cetatenilor, a consolidarii securitatii colectivitatii si pentru a raspunde nevoii primordiale de legalitate".

De acord cu ministrul Ferrero este si Pietro Soldini, responsabil Migratie al sindicatul CGIL" Avem nevoie de un nou decret al fluxului locurilor de munca pentru cei care nu vor reusi sa fie printre cei 170.000 stabiliti de fostul guvern". si sindicatele cer introducerea unui permis de sedere pentru cei care vin in Italia in cautarea unui loc de munca si demonstreaza ca dispun de un salariu si de o locuinta. De asemeni un "bonus bebe"( o alocatie pentru nou-nascutii imigrantilor). "Simplificarea regulilor de obtinere a cetateniei pentru extracomunitari si pentru copiii lor", este prima cerinta din punctul lui Oberdan Ciucci, responsabil sindicatului CISL, de vedere. Iar Ettore La Carrubba (Confindustria) subliniaza considera ca: "trebuie lasat spatiu mecanismelor pietei urmand exemplul guvernului Blair care selectioneaza imigrantii dupa varsta, sex si competente profesionale, facilitand intrarea celor mai calificati".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.