Procurorul general al Bulgariei, Boris Velcev se tine de cuvant! Magistratul a promis masuri anti-coruptie si a ordonat deschiderea a sapte anchete in presupuse cazuri de coruptie la nivel inalt.

Masura vine la doua saptamani dupa vizita la Sofia a comisarului european pentru extindere, Olli Rehn. Oficialul a avertizat Bulgaria ca risca amanarea aderarii, daca intarzie progresele in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Seful comisiei de ancheta a declarat presei ca unul dintre cazuri se refera la un contract de 53 milioane de euro pentru modernizarea elicopterelor militare ale Bulgariei, acordat companiei israeliene Elbit Systems.

Citeste si:

Licitatia pentru acest contract s-a desfasurat sub mandatul fostului ministru al apararii, Nikolai Svinarov, iar acordul a fost semnat de succesorul acestuia, Veselin Bliznakov. Deputatul care a sesizat cazul sustine ca israelienii au castigat licitatia, desi nu detineau licenta de modernizare de la producatorul rus al elicopterelor al Mi-17 si Mi-24.
Licitatia nu ar fi fost prin urmare corecta, iar prejudiciul s-ar ridica la cateva milioane de euro.

Procurorul-sef bulgar a promis acum 3 saptamani ca va cere personal ridicarea imunitatii catorva parlamentari, suspectati de coruptie. Vecinii Romaniei in parcursul european au amendat si Constitutia, recent, pentru a usura anchetarea demnitarilor implicati in afaceri de mare coruptie.