Un raportor ONU a furnizat Statelor Unite un document despre executarea, de catre soldatii lor, a cel putin zece irakieni, intre care patru femei si cinci copii, intr-o operatiune desfasurata in 2006 la nord de Bagdad, potrivit unei telegrame diplomatice publicate de WikiLeaks.


Acest document ce dateaza din 6 aprilie 2006 mentioneaza o scrisoare a lui Philip Alston, raportor special privind executiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare, afirmand ca fortele americane au incatusat si executat noua membri ai unei familii si o vizitatoare a acestora in casa lor din Balad, la 70 de kilometri nord de Bagdad, dupa care au cerut efectuarea unui raid aerian pentru stergerea urmelor, scrie AFP.

"As vrea sa atrag atentia administratiei dumneavoasta cu privire la o operatiune condusa de Forta multinationala la 15 martie 2006 in casa lui Fayez Harrat (Khalaf) al-Majmai, un agricultor din Balad, in guvernoratul Salahedinne", scrie Alston, potrivit telegramei.

  • Executarea civililor, printre care si copii intre 5 luni si cinci ani

"Am primit mai multe rapoarte care arata ca cel putin zece persoane au fost ucise in aceasta operatiune", a declarat el.

Victimele sunt Fayez Haratt Khalaf, in varsta de 28 de ani, sotia sa Soumayya Abdel Razzaq Khouzer, in varsta de 24 de ani, si trei copii ai acestora Hawraa (cinci ani), Aisha (trei ani) si Hussam (cinci luni). Au mai fost ucisi si Turkiya Majid Ali (74 de ani), mama lui Fayez, sora acestuia, al carei nume nu este cunoscut, nepoatele lui Asma Yussef Maaruf (cinci ani) si Usama Yussef Maaruf (trei ani) si o ruda care ii vizita, Iqtisad Hamid Mehdi (23 de ani), transmite MEDIAFAX.


"Potrivit informatiilor pe care le-am primit, cand trupele americane s-au apropiat in zori la 15 martie 2006, s-ar fi auzit focuri de arma din casa lui Fayez si schimburile de focuri au durat 25 de minute. Apoi militarii au patruns in casa, i-au legat la maini pe locatari si i-au executat", a adaugat Alston.
Citeste si:
Andreea Tonciu, dezvăluiri șocante. Și-a împins prietena de la etaj
Andreea Tonciu, dezvăluiri...

"Apoi a avut loc un raid aerian care a distrus casa. Posturile de televiziune irakiene au aratat corpurile a cinci copii si patru femei la morga din Tikrit, iar autopsia realizata in aceasta institutie a aratat ca toate cadavrele aveau urme de gloante in cap si aveau mainile legate", adauga telegrama trimisa de la Geneva pentru secretarul american de Stat si misiunea americana la ONU.

  • Declaratii contrare

Alston afirma ca Forta multinationala a confirmat ca a avut loc un raid aerian in acea zi la Balad si ca acesta a provocat un numar nedeterminat de victime.

Potrivit lui, "militarii americani au atacat aceasta casa pentru a-i captura pe membrii familiei lui Fayez al-Majmai, suspectati de implicare in uciderea a doi soldati americani intre 6 si 11 martie".

"Militarii americani au declarat ulterior ca soldatii au atacat aceasta casa pentru a captura "un combatant strain care avea legaturi cu reteaua Al-Qaida", a adaugat el.

Citeste si:
Julian Assange a fost arestat la Londra
Julian Assange a fost arestat...

Daca ceea ce se relateaza in aceasta telegrama este adevarat, cum de ONU nu a reactionat mai dur? Indiferent daca oamenii respectivi au fost implicati in uciderea a doi soldati ori in ascunderea vreunui combatant, cu siguranta un copil de 5 luni nu a gandit vreo actiune impotriva armatei SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.