La un an de la evenimentele postelectorale marcate de violente din Republica Moldova, fostul presedinte Vladimir Voronin continua sa acuze Romania si actuala guvernare de la Chisinau de implicare intr-o incercare de lovitura de stat.

Voronin a declarat luni seara la ProTV Chisinau ca isi mentine afirmatia cu privire la implicarea Romaniei in tentativa de lovitura de stat de la 7 aprilie, chiar daca fostul procuror general a spus ca nu exista suficiente dovezi in acest sens.

Intrebat pe ce se bazeaza cand face o astfel de afirmatie, liderul comunistilor moldoveni a invocat "participarea reprezentantilor statului vecin" (Romania - n.r.) la evenimente si "alte lucruri care au avut loc", potrivit NewsIn.

El a dat ca exemplu un presupus atac informatic initiat din Romania si de la Tiraspol in scopul anihilarii sistemelor de comunicatii ale autoritatilor. "Din Romania - dintr-un oras pe care nu retin cum se numeste - si din Transnistria, din Tiraspol, cu 24 de ore inainte (de evenimentele din 7 aprilie - n.r.), au fost atacate serverul MAI si al presedintelui Republicii Moldova Au vrut sa ne deconecteze toate caile de legatura, tot internetul, toata sistema de dirijare", a explicat fostul presedinte.

El a subliniat ca presupusul atac informatic si violentele din 7 aprilie au intervenit in conditiile in care Comisia Electorala Centrala se pregatea sa anunte rezultatele alegerilor din 5 aprilie. In plus, a mai argumentat Voronin, actualul premier Vladimir Filat, pe atunci in opozitie, si primarul liberal al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, cerusera cu o luna inainte de scrutin autorizatie pentru un miting de protest in Piata fata de falsificarea alegerilor.

"Toate aceste lucruri au fost organizate si pregatite si pe data de 7 aprilie noi am avut scenariul unei adevarate lovituri de stat", a conchis Voronin. Intrebat pe ce se bazeaza cand afirma aceasta, el a raspuns ca "pe evenimente, pe organizarea lor, pe tot scenariul care a fost inceput si derulat si pana astazi ceea ce se petrece dovedeste o incercare de lovitura de stat. Au incercat-o cei care azi stau in Parlament la guvernare si altii din spatele lor, care nu toti sunt din R. Moldova", a afirmat Voronin.

Citeste si:
Diana Șoșoacă, acuzații dure la adresa soțului, în plin divorț. De...
Diana Șoșoacă, acuzații dure...

In opinia sa, revolutie si lovitura de stat "e una si aceeasi" si a reamintit ca presedintele interimar al tarii, liberalul Mihai Ghimpu a declarat la o conferinta internationala de la Vilnius ca ceea ce s-a intamplat la 7 aprilie a fost revolutie.

Intrebat ce dovezi are cand afirma ca liderii opozitiei de atunci si altii stau in spatele tentativei de lovitura de stat, Voronin a raspuns ca "dovezi trebuie sa aduca Procuratura si aceste comisii speciale" care au fost create si de el insusi, dar nu au reusit sa faca nimic, si de actuala guvernare. El a anuntat in context ca marti este asteptat la audieri la comisia care activeaza in prezent pentru a elucida evenimentele din 7 aprilie.

"Toate evenimentele si tot ce s-a intamplat este natural lovitura de stat", a tinut sa sublinieze Voronin.

Intrebat de ce nu s-au luat masuri pentru a contracara o eventuala lovitura de stat, din moment ce si fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), Artur Resetnicov, spune ca au existat niste informatii privind o lovitura de stat, Voronin a incercat sa explice ca cei 1.300 de politisti trimisi nu puteau face fata pentru a evita devastarea cladirilor. "Nu putem sa tinem niste politisti pregatiti sa stea sa astepte o lovitura de stat", a spus Voronin.

Citeste si:
Voronin: R. Moldova poate ajunge in UE doar prin uniunea vamala rusa
Voronin: R. Moldova poate...

In sprijinul teoriei privind un complot pentru o lovitura de stat, fostul presedinte acuza ca actuala guvernare n-are niciun motiv sa elucideze faptele din 7 aprilie. "Au fost foarte bine organizate si dirijate...S-a schimbat foarte repede guvernarea, iar cei care au venit n-au fost cointeresati sa fie gasit acest raspuns. Dar raspunsul exista. Ma refer la lideri politici care au venit imediat la guvernare, aceasta a fost scopul, repet, a fost lovitura de stat", a insistat liderul PCRM.

Imediat dupa protestele din 7 aprilie Voronin a acuzat Romania de implicare in aceste manifestatii, expulzandu-l pe ambasadorul Filip Teodorescu, despre care a afirmat ca a acordat consultanta opozitiei in timpul campaniei electorale. De asemenea, presedintele moldovean a acuzat opozitia de tentativa de lovitura de stat. Ulterior, Voronin a mentionat si Serbia ca posibil stat care, impreuna cu Romania, ar fi dorit sa provoace la Chisinau o "revolutie colorata".

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.