Un nou seism, cu magnitudinea 7, s-a produs joi in Vanuatu, in Pacificul de Sud, fara a declanta, insa, o alerta de tsunami, la cateva ore dupa alte trei cutremure puternice, au anuntat Institutul american de Geofizica (USGS) si Centrul de Alerta de tsunami in Pacific, citate de AFP.
Noul cutremur a avut la 278 de kilometri nord-vest de Luganville, la o adancime de 33 de kilometri, arata NewsIn.

Trei seisme puternice, cu magnitudini de 7,8, 7,7, respectiv 7,1, s-au produs joi dimineata intre arhipelagurile Vanuatu si Salomon, declansand o alerta de tsunami, ridicata ulterior.

Primul cutremur, cu magnitudinea de 7,8, a avut loc la ora locala 9.03 (1.03 ora Romaniei), la 294 de kilometri distanta de una dintre insulele arhipelagului Vanuatu, Espiritu Santo, la o adancime de 35 de kilometri. O alerta de tsunami a fost emise dupa acest prim seism de Centrul de Alerta pentru Tsunami din Pacific.

Insula Espiritu Santo se afla la circa 500 de kilometri nord de capitala Port-Villa, din arhipelagul Vanuatu.

Acest prim seism a fost urmat dupa 15 minute de un al doilea, cu magnitudinea de 7,7, produs la 330 de kilometri de aceeasi insula, la ora locala 9.18 (1.18 ora Romaniei),

Zona a fost afectata si de un al treilea seism, cu magnitudinea 7,1, la 10.13 ora locala (2.13 ora Romaniei).

Au fost inregistrate mai multe replici, dintre care una cu magnitudinea 5,7 in Vanuatu, iar alta cu magnitudinea 5,3 in insulele Samoa, provocand scene de panica.

Centrul de Alerta pentru Tsunami a ridicat alerta la circa doua ore si jumatate dupa primul cutremur. Aceasta alerta fusese decretata in doua randuri, pentru 30 de tari si teritorii, acoperind o zona de mii de kilometri.

Arhipelagul Samoa a fost lovit de un tsunami in 29 septembrie, care a provocat moartea a 184 de persoane in Samoa si Tonga.

Tarile si arhipelagurile situate pe "Centura de foc" a Pacificului, la joctiunea mai multor placi tectonice, se confrunta in mod regulat cu seisme.

Patru seisme cu magnitudinea de peste 7 s-au produs in Pacific


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.