Un conflict ar putea izbucni in curand intre producatorii francezi de fructe si legume si Guvernul care, la cererea Uniunii Europene, ii va obliga sa ramburseze sute de milioane de euro oferiti ca subventii in trecut, relateaza AFP.
"Este sigur ca vom incepe o procedura de rambursare din partea producatorilor", a declarat ministrul francez al agriculturii, Bruno Le Maire, pentru cotidianul Le Parisien, precizand ca procedura va fi lansata in septembrie.

Potrivit NewsIn, Comisia Europeana a cerut la sfarsitul lunii ianuarie Frantei sa recupereze peste 330 de milioane de euro, ajutoare publice virate intre 1992 si 2002 producatorilor sai de fructe si legume, estimand ca acestea contravin liberei concurente in UE. Executivul european a lansat o ancheta in acest dosar in 2005.

Tinand cont de rata dobanzii la aceste sume, ar putea fi rambursati circa 500 de milioane de euro. "Comisia Europeana cere ca producatorii sa ramburseze 330 de milioane de euro, plus dobanda, adica circa 500 de milioane de euro. Noi contestam o parte a acestei sume. Producatorii vor rambursa mai putin de 500 de milioane", a precizat ministrul francez.

"Ar fi trebuit sa raspundem Comisiei in 29 iulie. In lipsa unui raspuns, ne expunem riscului unor penalitati de ordinul a mai multe milioane de euro pe trimestru", a explicat Bruno Le Maire.

Ministrul s-a declarat perfect constient de situatia dificila a producatorilor, care se confrunta cu o scadere a pretului legumelor si fructelor si a promis sa ofere ajutoare financiare pentru a-i sustine. Insa producatorii refuza sa plateasca factura.

Coordonarea rurala, un sindicat minoritar, a raspuns ca este "in afara discutiei ca acesti producatori sa plateasca pretul, chiar si partial, al inconsecventelor politicilor agricole franceza si europeana".

La randul sau, europarlamentarul Daniel Cohn-Bendit, din partidul Verzilor, considera ca nu este normal ca mii producatori sa fie obligati sa ramburseze o parte din ajutoarele publice primite.

Comisia Europeana reproseaza Frantei ca a permis sa functioneze ani la rand un sistem de ajutor in principiu punctual, destinat initial situatiilor de urgenta provocate de probleme climatice si de recolte slabe.

Cea mai mare putere agricola din UE, Franta este si principalul beneficiar al Politicii Agricole Comune (PAC).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.