Mahmud Ahmadinejad a cistigat alegerile prezidentiale desfasurate vineri in Iran. El a obtinut 62% dintre voturile exprimate, in al doilea tur, in conditiile unei prezente la vot de 60%. Contracandidatul sau, moderatul Ali Akbar Rafsanjani, a obtinut doar 36% dintre voturi. Opozitia a acuzat noua putere ca "a utilizat mijloacele statului in mod organizat si ilegal pentru a interveni in alegeri." Un sef al campaniei fostului presedinte Rafsanjani a declarat ca multi dintre observatorii acestuia la sectiile de votare au fost arestati sau chiar batuti. Ministerul de Interne iranian a primit 300 de plingeri de violari ale legii electorale doar in Teheran.

"Maturatorul" islamist

Victoria lui Ahmadinejad (49 de ani) este urmarea unei campanii populiste, bazate pe promisiuni de eliminare a coruptiei si de redistribuire a bogatiei provenite din vinzarea petrolului. Primarul Teheranului, fiul unui fierar, detine un doctorat in stiinte si tehnologie. In tinerete, a fost membru al miscarii studentesti ce a ocupat Ambasada Statelor Unite din Teheran in anul 1979. Programul sau politic vizeaza "edificarea unei societati islamice exemplare." Cel care s-a autoproclamat "maturatorul strazilor iraniene" s-a remarcat prin deciziile sale antioccidentale in conducerea primariei: a interzis fast-food-urile si i-a obligat pe barbatii din primarie sa poarte barbi si mineci lungi.

Felicitari de la Putin,ingrijorari de la americani

Ahmadinejad a declarat ca va colabora cu toate tarile, mai putin cu Israelul, stat pe care Iranul nu il recunoaste. Reactiile cele mai ingrijorate provin din Statele Unite si Israel, care acuza Iranul ca vrea sa dezvolte un program de inarmare nucleara. Presedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Ahmadinejad si a declarat ca va continua programul de cooperare nucleara cu noua conducere. Construirea centralei nucleare Bushehr cu ajutor rusesc constituie un motiv de iritare pentru SUA. Noul presedinte nu va avea o influenta majora asupra politicii nucleare a Iranului, aceasta fiind decisa de ayatollah.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.