Un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, produs luni seara in nordul statului Chile, s-a soldat cu moartea a cel putin 12 persoane si importante pagube materiale. Seismul a fost resimtit si in Peru, Bolivia si Brazilia, unde nu s-au inregistrat victime, informeaza EFE si AFP. Guvernul chilian a instaurat alerta rosie in regiunea Tarapaca, grav afectata de puternicul seism al carui epicentru a fost localizat in zona Anzilor Cordilieri, la o adancime de 111 kilometri.

Conform adjunctului ministrului de interne chilian Jorge Correa Sutil, numeroase case au fost distruse in orasele Iquique si Arica (nord), situate in apropierea frontierelor cu Peru si Bolivia, iar bilantul victimelor ar putea spori. Dupa cutremur, care a durat aproximativ 50 de secunde si care a provocat intreruperea curentului electric, sute de oameni au iesit pe strazi, in Iquique, de teama prabusirii caselor lor sau a eventualei formari de tsunami (valuri seismice uriase).

Oficialii chilieni au exclus insa riscul de tsunami, precizand ca sistemul de alerta al marinei nu a semnalat nimic in acest sens. Seismul de luni se adauga unei lungi liste de miscari seismice produse in Chile, ultima datand din 1985, care a afectat Santiago de Chile si centrul tarii si s-a soldat cu moartea a 143 de persoane si cu 1.990 de raniti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.