De la cazul de incest si sechestrare care a socat Austria, la crime ritualice impotriva albinosilor din Africa, France Presse prezinta cateva dintre actele criminale care au marcat anul 2008

SECHESTRARE SI INCEST IN AUSTRIA

La 27 aprilie, Austria este socata cand descopera ca o femeie de 42 de ani a fost sechestrata de propriul tata, timp de 24 de ani, in pivnita casei sale din apropiere de Amstetten. Tatal, Josef Fritzl, in vrsta de 73 de ani, a facut marturisiri complete, recunoscand ca si-a tinut fata inchisa intr-o camera mica, fara ferestre, si ca a avut cu ea sapte copii, dintre care unul a murit la putin timp de la nastere.

De-a lungul anilor, Fritzl a reusit sa adopte trei dintre acesti copii, spunandu-i sotiei sale, ca si autoritatilor, ca fata sa se alaturase unei secte si ca ii lasase copiii in fata usii. De fiecare data prezenta o scrisoare semnata de Elisabeth, in care scria ca nu-l poate creste pe micut. Ceilalti trei copii au crescut alaturi de mama lor, fara sa vada lumina zilei.

Totul a fost descoperit dupa spitalizarea, la jumatatea lunii aprilie, a fiicei mai mari a lui Elisabeth, Kerstin, de 19 ani. Fritzl a fost acutzat de viol, sechestrare, incest, precum si pentru moartea unuia dintre copii, fiind pasibil de inchisoare pe viata.

CUPLUL ASASIN

La 28 mai, la incheiera unui proces de doua luni, Curtea cu Juri din Ardennes ii condamna la inchisoare pe viata pe Michel Fourniret si pe sotia acestuia, Monique Olivier. Fourniret, declarat vinovat pentru sapte crime - uciderea unor femei intre 1987 si 2001 - si de trei agresiuni, este condamnat la inchisoare pe viata, fara posibilitate de eliberare anticipata, pedeapsa maxima prevazuta de Codul Penal. Sotia sa, declarata complice in patru crime si alte infractiuni, a primit inchisoare pe viata, fara posibilitate de eliberare anticipata timp de 28 de ani.

Timp de zece saptamani de dezbateri in justitie, duo-ul nu a dezvaluit mari secrete legate de dinamica sa criminala si nici nu si-a exprimat remuscari.

OPERATIUNE SANGEROASA LA TOKYO

La 8 iunie dimineata, Tomohiro Kato, aflat la volanul masinii de serviciu, se duce in Akihabara, un cartier "cool" al capitalei, unde sunt numeroase magazine de electronice si jocuri video. Duminica, accesul masinilor in zona respectiva este interzis, iar cartierul este plin de lume. Tanarul in varsta de 25 de ani intra cu masina in multime. Apoi iese din vehicul, inarmat cu un cutit, si incepe sa injungie la intamplare.

Un politist reuseste sa-l imobilizeze, dar Kato ucisese deja sapte persoane si ranise alte zece.

Declarandu-se "obosit de viata", el spune ca si-a prezentat pe Internet funestul proiect chiar inainte de a trece la actiune.

Acest pasionat de manga - benzile desenate nipone - tocmai aflase ca urma sa fie concediat si ca isi va pierde apartamentul.

MASACRU IN LINISTITA FINLANDA

La 23 septembrie, Matti Saari, un student in varsta de 22 de ani, intra intr-o sala de curs din liceul din Kauhajoki. Impusca mortal noua elevi si un profesor, da foc cladirii, apoi se sinucide. Cu o zi inainte, fusese audiat de politie dupa ce difuzase pe YouTube clipuri in care exersa la tir si profera amenintari. Totusi autorizatia de portarma nu i-a fost retrasa.

Potrivit anchetatorilor, scenariul acestui masacru a fost pus la punct in acelasi timp cu cel pentru atacul din noiembrie 2007 - primul de acest gen intr-o scoala din Finlanda - dupa un contact "probabil" intre cei doi ucigasi.

ATACURI IMPOTRIVA ALBINOSILOR IN AFRICA
La 17 noiembrie, o fetita albinoasa in varsta de 6 ani este ucisa in Burundi de persoane inarmate, care o decapiteaza si apoi ii amputeaza bratele si picioarele, luand cu ei membrele. Aceasta crima atroce nu este un incident izolat in Africa de Est, unde albinosii cad victime ale unui trafic lucrativ cu organe: circa 30 dintre ei, majoritatea femei si copii, au fost ucisi de la inceputul anului in aceasta regiune.

Tanzania este deosebit de afectata de astfel de atacuri. Albinosii au devenit tinta crimelor ritualice. Membrele sau organele lor sunt folosite mai ales de catre vrajitori sau pentru confectionarea de amulete destinate cautatorilor de aur.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.