Rusii au inceput sa trimita de duminica intrebari pentru premierul Vladimir Putin care va raspunde joi in direct la televiziune, subiectele care suscita cel mai mare interes fiind criza economica si viata lui sexuala, relateaza NewsIn.

Omniprezentul premier rus Vladimir Putin va face joi un exercitiu foarte mediatic, raspunzand intrebarilor in direct ale concetatenilor sai. Asa cum a facut-o deja de sase ori in timp ce era presedinte, intre 2000 si 2008, Putin va participa la un maraton de intrebari si raspunsuri transmis in direct de postul de televiziune Rossia si radiourile publice incepand de la ora locala 12.00 (11.00, ora Romaniei). El isi va asuma astfel o prerogativa prezidentiala in Rusia, in timp ce Dmitri Medvedev, care este presedinte din mai, abia si-a sustinut primul discurs anual catre natiune.

Incepand de duminica, rusii pot sa trimita intrebarile prin telefon, SMS sau pe un site special creat in acest sens (moskva-putinu.ru). Din milionul de intrebari puse in fiecare an, unele sunt deja celebre, precum cele care se refera la viata sexuala a lui Putin sau cele care ii sugereaza sa foloseasca "roboti gigantici pentru a pazi frontierele ruse".

Anul trecut, cel mai mare succes l-a avut o pensionara care a refuzat sa vorbeasca la telefon cu operatorii si l-a cerut direct pe Putin. "Dumnevoastra sunteti?", l-a intrebat ea pe presedinte. "Da", a raspuns el. "Sunteti sigur, chiar sunteti dumneavoastra?". "Da-da, spuneti", a incurajat-o Putin. "Atunci va multumesc! Va multumesc mult!", a spus batrana foarte emotionata, apoi a inchis.

Anul acesta, site-ul oficial "Conversatie cu Putin" nu publica lista cu toate intrebarile trimise, ci doar cu acelea care se repeta cel mai des. Daca in anii trecuti, rusii intrebau despre bursele de studii, salarii sau cum sunt folosite veniturile din petrol, anul acesta predomina intrebarile legate de criza.

"Este grava criza aceasta?", "Aveti de gand sa ajutati persoanele care au credite si au intrat in somaj?", "Veti ajuta tinerii absolventi sa faca fata somajului si crizei economice?", "Pretul petrolului a scazut deja de trei ori, de ce pretul benzinei nu a scazut decat cu 5%?".

Nu lipsesc intrebarile legate de politica. "Ce credeti despre relatiile ruso-ucrainene? Am vazut multe dintre interviurile dumneavoastra pe internet si la televiziune in Germania. Nu pastreaza de obicei decat 20-50% din ce ati spus, ceea ce schimba uneori sensul. Impuneti conditii inainte de a accepta un interviu?".

Pe langa intrebarile trimise in avans, al caror mod de selectie ramane opac, premierul va raspunde si celor puse in direct de cetateni reuniti in pietele centrale ale oraselor si satelor.

Anul acesta, discutia lui Putin cu rusii, care in mod obisnuit dura cam doua ore si a contribuit la definirea imaginii sale de lider al natiunii, va fi totusi mai scurta, potrivit purtatorului sau de cuvant. Putin se va afla in sala de conferinte de la Gostini Dvor, la cativa pasi de Kremlin. Putin "va interveni in calitate de premier si nu de sef al partidului majoritar in Parlament", pe care il prezideaza din aprilie, a precizat purtatorul de cuvant, Dmitri Peskov.

De la numirea sa in mai in functia de premier, Vladimir Putin si-a pastrat influenta in tara, dand adesea impresia ca il eclipseaza pe succesorul sau Dmitri Medvedev. Imaginea sa de "lider al natiunii" se sprijina pe o popularitate reala, potrivit sondajelor.

La sfarsitul lunii noiembrie, Parlamentul rus a votat prelungirea madatului prezidential de la patru la sase ani, relansand speculatiile privind viitorul lui Vladimir Putin. Desi Constitutia rusa nu i-a permis sa candideze pentru un al treilea mandat consecutiv in martie, nimic nu il impiedica sa o faca in 2012 sau mai devreme, in cazul unor alegeri anticipate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.