Cel putin 745 de persoane au fost ucise in timpul insurectiei si al represiunii care a urmat in orasul Andijan, din estul Uzbekistanului, potrivit informatiilor furnizate de un partid de opozitie uzbek, Ozod Dekhkonlar (Taranii Liberi). Membrii acestui partid bat din poarta in poarta, in oras si in imprejurimi, pentru a intervieva locuitorii si a nota numarul victimelor, iar 745 de nume figurau luni seara pe aceasta lista, dintre care 542 locuitori erau din Andijan si 203 din Pakhtaabad, localitate din suburbie. In replica, procurorul general al republicii a declarat ca violentele s-au soldat cu 169 de morti, dintre care 32 de membri ai fortelor de ordine.

"Aveti nevoie de o revolutie portocalie?"

Partidul Taranilor Liberi sustine ca are 100.000 de membri si, spre deosebire de Akromiya, grupare ce se presupune a fi la originea insurectiei din Andijan, nu are nici o legatura cu ideologia islamista. Formatiunea a organizat o manifestatie impotriva puterii ieri, la Taskent, initiativa foarte rara sub regimul autoritar al presedintelui Islam Karimov. Pancartele purtate de manifestanti nu au facut referire directa la evenimentele de la Andijan, ci doar mesaje de protest fata de conditiile grele de viata si impotriva regimului.

"Nu sintem sclavi!", scria pe una dintre pancarte. "Aveti nevoie de o revolutie portocalie?", se putea citi pe alta, facind referire la schimbarea de regim din Ucraina. Unul dintre organizatorii manifestatiei, Akhtam Saimadanov, a declarat ca a decis sa protesteze in apropiere de Ambasada Statelor Unite pentru a se feri de o eventuala interventie a politiei. "Am fi fost batuti, daca organizam acest protest linga o cladire guvernamentala", a continuat Saimadanov, aratind ca Statele Unite poarta o responsabilitate partiala pentru evenimentele de la Andijan, deoarece au sustinut regimul Karimov.

Critici americane cu jumatate de gura

Washingtonul il protejeaza pe Karimov deoarece acesta a pus la dispozitia americanilor o importanta baza aeriana in apropiere de frontiera cu Afganistanul. Diplomatia americana a iesit din tacere luni seara. "Sintem profund ingrijorati de informatiile potrivit carora autoritatile uzbece au ordonat sa se traga asupra manifestantilor. Condamnam folosirea nediscriminatorie a fortei impotriva civililor si regretam orice pierdere umana", a declarat purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, Richard Boucher. La rindul sau, secretarul de stat Condoleezza Rice a cerut Uzbekistanului sa adopte reforme politice pentru a evita producerea pe viitor a altor incidente grave.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.