Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, va primi o medalie pentru rolul jucat in incheierea Razboiului Rece, a anuntat muzeul american National Constitution Center, precizand ca distinctia ii va fi inmanata de George H.W. Bush, presedintele Statelor Unite la caderea URSS, informeaza NewsIn.

Gorbaciov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, va fi decorat in 18 septembrie cu Liberty Medal pentru "rolul sau curajos in incheierea Razboiului Rece si pentru ca a oferit speranta si libertate milioanelor de
oameni din spatele Cortinei de Fier", potrivit unui comunicat al muzeului.

Medalia ii va fi oferita de presedintele de onoare al National Constitution Center, George H.W. Bush, tatal actualului presedinte american si prima persoana anuntata de "decesul" Uniunii Sovietice, in 1991.

"Suskevici (presedintele Belarusului - n.red.) l-a sunat pe Gorbaciov, care nu a putut raspunde la telefon. Bush a fost, in concluzie, instiintat primul. Casa Alba nu a crezut initial ca insusi Boris Eltin (presedintele Rusiei - n.red.) telefona dintr-o padure din Belarus (unde a fost redactat actul de dizolvare al URSS - n.red.). Iar Gorbaciov a fost foarte ofensat ca nu a fost primul care a aflat vestea", a povestit, ani mai tarziu, fostul presedinte ucrainean Leonid Kravciuk.

Sefii de stat ai Ucrainei, Belarusului si Rusiei au semnat, in 8 decembrie 1991, actul de dizolvare al URSS, la o vila dintr-o padure din Belarus.

Fostul lider sovietic a fost selectat pentru Liberty Medal in iunie, la implinirea a 19 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Bush l-a numit atunci pe Gorbaciov un "mare lider mondial si un prieten drag".

National Constitution Center a mai acordat aceasta medalie presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, fostilor presedinti americani George H.W. Bush si Bill Clinton si, recent, solistului formatiei U2, Bono.

Ceremonia de anul acesta va fi umbrita, probabil, de o deteriorare a relatiilor dintre Occident si Rusia, in urma crizei georgiene.

Gorbaciov, respectat in Statele Unite si Europa pentru reformele facute, care au dus la prabusirea Uniunii Sovietice, a acuzat Georgia de lansarea ostilitatilor in regiunea separatista Osetia de Sud si a criticat statele occidentale pentru ca sustin Tbilisi.

In replica, presedintele National Constitution Center, Joseph Torsella, a declarat ca "acordarea Liberty Medal nu trebuie considerata drept un gest de sustinere pentru pozitia presedintelui Gorbaciov fata de conflictul Rusia-Georgia".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.