Un europarlamentar bulgar a organizat duminica un mars ciclist pe ruta Ruse-Giurgiu, cerand renuntarea la cea mai mare taxa de pod din Europa

Cum poti sa ajungi de la orasul bulgar Ruse la Giurgiu sau invers fara sa platesti nici un ban? Doar inotand prin apele Dunarii sau cu bicicleta - singurul mijloc de transport pentru care nu ti se va cere taxa de pod. Si pentru ca prima varianta pare destul de extrema, 50 de locuitori ai orasului Ruse au ales cea de-a doua varianta pentru o plimbare de duminica pana la orasul de pe partea romaneasca. Prin actiunea lor, ciclistii au protestat fata de taxele care fac din singurul pod care uneste Romania si Bulgaria cel mai scump pod din Europa.

Acesta, numit in trecut „Podul Prieteniei", se afla intr-o stare de plans, iar trecerea dus-intors prin cei 2,8 km plini de gropi costa, cu toate taxele, 18 euro pe masina.

Initiativa marsului ciclist ii apartine europarlamentarului bulgar Nikolai Mladenov, membru al grupului de centru-dreapta PPE-DE, care a mai cerut in repetate randuri autoritatilor bulgare si celor romane sa renunte la taxa si chiar a sesizat in aceasta privinta Comisia Europeana. „Sunt convins ca renuntarea la taxe va avea un efect pozitiv asupra vietii oamenilor de pe cele doua maluri", a spus Mladenov pentru Cotidianul.

El este de parere ca existenta taxelor de pod este intr-o contradictie directa cu Tratatul european care cere statelor membre eliminarea tuturor barierelor de miscare libera a oamenilor, bunurilor si serviciilor. „Cat timp taxele exista, locuitorii oraselor Ruse si Giurgiu n-ar putea simti efectul real al integrarii europene. Cetatenii celor mai sarace tari din UE platesc 18 euro pentru a trece singurul pod care le uneste", se revolta europarlamentarul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.