Curtea Europeana a Drepturilor Omului a comunicat Asociatiei 21 Decembrie ca un alt judecator a fost desemnat in cauzele revolutionarilor, in locul magistratul Corneliu Barsan, pentru solutionarea impartiala a reclamatiilor formulate de aceasta.

CEDO a precizat ca presedintele Curtii inca din 26 mai a procedat la desemnarea unui alt judecator in locul lui Barsan.

Anuntul survine solicitarii adresate in acest sens de Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries. Revolutionarii au contestat la Curtea Europeana de la Strasbourg faptul ca instanta suprema a respins actiunea lor referitoare la contestarea deciziilor Curtii Constitutionale, cerand totodata ca judecatorul Corneliu Barsan de la CEDO sa nu judece reclamatiile facute de Asociatia 21 Decembrie.

Intr-un memoriu inaintat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, Asociatia 21 Decembrie atrage atentia asupra incompatibilitatii unui membru al Curtii, respectiv a judecatorului Corneliu Barsan - care in 1990 era decanul Facultatii de Drept din Bucuresti - si este martor in dosarul mineriadei.

"In fata autoritatilor judiciare, domnia sa a comparut ca martor si, potrivit propriei declaratii existente la dosarul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Barsan a purtat discutii in sediul central al Ligii Studentilor cu gruparile paramilitare de mineri care, la chemarea lui Ion Iliescu si a autoritatilor Romaniei, s-au deplasat la Bucuresti, unde, sub directia unor militari si civili si cu sustinere guvernamentala tacita sau directa, au provocat o serie de violente, distrugeri grave, in special tratamente neomenoase aplicate populatiei civile si demonstantilor pasnici, luare de ostatici - agresiuni fara precedent in istoria postbelica a Europei", se arata in memoriul adresat CEDO in 4 iulie.

Documentul noteaza ca sediul Ligii Studentilor a fost devastat de mineri, fiind confiscata toata aparatura din birouri. "In ipoteza ca domnul Barsan nu se va abtine, ne vedem in situatia delicata de a cere recuzarea domniei sale din aceste cauze, socotind prezentul demers o cerere formala in sensul aratat, determinand aplicarea articolului 27, paragraful 2 din Regulamentul Curtii", se mai arata in memoriu.
Totodata, Asociatia 21 Decembrie cere ca instrumentarea dosarelor mineriadei si revolutiei sa nu fie facuta de membri romani ai personalului Curtii de la Strasbourg, pentru evitarea oricaror "deficiente de comunicare sau suspiciuni".

Asociatia a contestat la CEDO faptul ca instanta suprema i-a respinst recursul pe care l-a declarat impotriva deciziei Curtii Constitutionale (CC) in urma careia procurorii militari nu mai au dreptul de a cerceta civili. "Membrii Curtii Constitutionale, prin decizia 610/2007, au dat o grea lovitura statului de drept si solutionarii juste a dosarelor revolutiei si mineriadelor. Decizia 610/2007 a Curtii Constitutionale a condus direct la fragmentarea dosarelor revolutiei si mineriadelor, desi textul constitutional arata ca deciziile au putere numai pentru viitor", scrie asociatia in actiunea sa catre CEDO.

In 27 mai 2008, a fost ultimul termen de judecata, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie, spune sursa citata, "practic a refuzat sa examineze pe fond cererea noastra de recurs, respingand-o ca inadmisibila; Asociatia 21 Decembrie 1989 a acuzat violarea dispozitiilor articolelor 6 si 13 din Conventie".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.