Paul Cononov, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), a luat o decizie care a redeschis scandalul vanatorii in Delta Dunarii.
Astfel, Cononov a emis autorizatii de mediu unor asociatii ale vanatorilor care detin fonduri de vanatoare pentru impuscarea capriorilor. Cononov a declarat ca "am fost somat de AJVPS Tulcea si de alte asociatii ale vanatorilor sa emit autorizatii de mediu pentru efectuarea vanatorii sportive la caprior. Pentru ca legislatia este favorabila vanatorilor, am fost nevoit sa emit astfel de autorizatii. Altfel, as fi fost obligat prin instanta sa autorizez aceste activitati, iar asociatiile de vanatori m-au notificat ca, in cazul unui refuz, ar fi solicitat despagubiri foarte mari, motivand ca au contracte comerciale cu agentiile de turism care presteaza servicii turistice vanatorilor veniti in Delta pentru a impusca animale si pasari salbatice".

Respectivele autorizatii de vanatoare au fost emise cu putine zile inainte ca oficialii Comisiei Europene sa se pronunte in legatura cu continuarea procedurii de infringement la adresa Romaniei privind nerespectarea angajamentelor asumate de tara noastra prin Tratatul de Aderare referitor la asigurarea protectiei stricte a ariilor ecologice de interes avifaunistic cuprinse in reteaua europeana a siturilor Natura 2000. Comisia Europeana a notificat Guvernul Romaniei privind declansarea procedurii de infringement. Ca urmare, Guvernul a emis o hotarare prin care a recunoscut propunerea specialistilor romani referitoare la constituirea siturilor ecologice Natura 2000. In respectivul act normativ se prevede insa ca delimitarea efectiva a siturilor avifaunistice din tara noastra se va face in 12 luni, prin ordin comun al ministrilor Mediului si Agriculturii, reglementare care nu a fost adoptata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.