Documentul a fost desecretizat in urma solicitarii avocatilor din dosarul in care generalii Stanculescu si Chitac sunt acuzati de faptul ca au ordonat armatei sa traga in revolutionari la Timisoara. El a fost depus la cauza in urma cu cateva saptamani si contine descrierea pe ore, a evenimentelor de la Timisoara.

Din document reiese ca trupe ale Securitatii, Militiei si Unitatii Speciale de Lupta Antiterorism s-au infiltrat printre militari. Acesti militari sub acoperire, daca putem spune asa, ar fi tras asupra manifestantilor, in special in momentele in care armata tragea focuri de avertizare. Prezenta acestor forte, specializate in actiuni represive, apare si in declaratiile unor locotenenti care spun ca printre militari s-au strecurat persoane necunoscute, dar in uniforma, care aveau lanterne foarte puternice cu care luminau balcoanele blocurilor, dupa care trageau asupra lor. De asemenea, pe parcursul jurnalului de lupta apar informatii despre persoane ramase inca neidentificate, care trageau asupra militarilor.

In acea perioada, zeci de soldati au fost ucisi sau raniti. In documente se mentioneaza ca armata nu a atacat niciodata multimea iar ordinele primite se refereau doar la apararea obiectivelor.